Pe timpul verii supermarketurile din oraș abundă de flori la ghiveci, unele mai frumoase decât altele, care te îmbie și te fac să îți dorești să le iei cu tine pentru grădină sau balcon.
Avantajul principal al acestor flori este prețul, adesea mai accesibil decât în florării sau în magazinele de casă și grădină, așa că nu îți rămâne decât să cauți florile tale preferate. Poți începe prin a răsfoi câteva cataloage online, pentru a vedea care sunt plantele disponibile și prețurile lor. Cu toate acestea, de foarte multe ori, aceste flori vin cu sugestii de îngrijire insuficiente sau cu aceeași etichetă pentru toate plantele, indiferent că vorbim de trandafiri, cactuși sau plante suculente. De aceea, noi ți-am pregătit o listă cu cele mai des întâlnite flori care se găsesc în supermarket la prețuri mici și cum să le îngrijești pentru a te bucura de ele cât mai mult timp.
Rosa red sau trandafiri mici
Aceste ghivece cu trandafiri pitici multicolori au de obicei în jur de 12 cm înălțime și sunt o prezență încântătoare în orice curte sau grădină. Cu îngrijirea potrivită, aceste plante înfloresc mereu, iar atunci când se ofilesc temporar nu trebuie să te impacientezi, ci să continui să le uzi. Oferă-le un spațiu luminos, cu câteva ore de soare pe zi și un pământ umed în permanență. Asta înseamnă să le uzi moderat odată la 2-3 zile, verificând zilnic solul cu degetele. Temperatura ideală pentru acești trandafiri este de maxim 25-26°C, iar iarna pot suporta până la 5-10°C, perioadă în care vor intra într-o perioadă de repaus vegetativ și nu vor înflori.
Orhidee
Orhideele sunt de nelipsit din magazine pentru florile lor grațioase care aduc un plus de eleganță oricărei încăperi, dar nu se recomandă plantarea orhideelor de acest tip în grădină. În general, orhideele sunt considerate a fi dificil de îngrijit, însă cu indicațiile corecte, acestea sunt chiar la îndemâna oricui. Orhideele se udă o dată pe săptămână, doar de la baza rădăcinii. Multe persoane fac greșeala de a turna apă de sus direct spre rădăcină și astfel aceasta putrezește și planta moare. Ghivecele speciale pentru orhidee rezolvă această problemă, astfel: asigură-te că ai pus apă curată până la jumătatea ghiveciului de orhidee, apoi scufundă ghiveciul secundar ce conține planta în apă până la jumătate și las-o în apă timp de 30 de minute sau până când rădăcina este de culoare verde. Când rădăcina capătă din nou o culoare albă, este un semn că planta necesită să fie udată. Pe parcursul săptămânii, dacă în casa ta sunt temperaturi de peste 25°C, poți stropi frunzele orhideei tale cu puțină apă pentru reîmprospătare.
Cactuși
Cactușii mici de birou sunt des întâlniți în magazine, iar îngrijirea lor este una foarte simplă. Cactușii fac parte din familia plantelor suculente, motiv pentru care mai multe plante din această categorie sunt confundate adesea cu cactușii. Aceștia pot fi recunoscuți ușor după frunzele lor sub formă de spini, adaptare la mediile cu precipitații reduse. Cactusul, numit și „fântâna deșertului” pentru rezervele sale de apă, este des întâlnit în deșerturile din America Centrală și de Sud. Așadar, pentru a-l îngriji corespunzător, evită să îl uzi în exces! Începe cu cantități foarte mici de apă și până când pământul nu s-a uscat din nou, nu îl uda. Plasează-l în locuri calde din casă, însă nu în lumină directă, cum ar fi pe pervaz, în bucătărie sau pe birou.
Suculentele
Din aceeași familie cu cactusul, aceste plante cu frunze groase sunt de asemenea ușor de îngrijit și îți poți face o colecție variată pentru decorarea casei. Acestea sunt de asemenea adaptate mediilor aride și secetoase, dar pot rezista cu succes și în ghiveci în casa ta sau în grădină, cultivate pe tot parcursul anului. Acestea au nevoie de multă lumină și de puțină apă, necesitând să fie udate doar de 2-3 ori pe lună în anotimpul cald și chiar lunar în sezonul rece. Încearcă să le asiguri temperaturi de 20-30°C pentru rezultate cât mai bune.
Dacă iubești natura, plantele și aerul curat, îți recomandăm să ieși din casă și să descoperi traseele din proiectul „Anii Drumeției”.