Vela propune un proiect național pentru restaurarea și reconstrucția cascadei Bigăr

Marcel Vela cere un proiect național prin care să poată fi restaurată și reconstruită cascada Bigăr

Să găsim, împreună, o soluție pentru un proiect național de restaurare și reconstrucție pentru cascada Bigăr, un simbol național care a făcut o așa mare cinste României și care este atât de iubit de turiștii români, dar și străini, este apelul lui Marcel Vela, scrie Mediafax.

„Caraș-Severinul plânge…Cascada Bigăr din Munții Banatului, declarată în anul 2013 de site-ul american The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă din lume, a căzut în această seară în râul Miniș”, scrie pe Facebook Marcel Vela.

El amintește că stânca de travertin, plină de mușchi și plante unice, „peste care se prelungea plângând cu nestemate de cristal Izbucul Bigăr, s-a prăbușit sub povara propriei frumuseți”.

„Pentru că Natura ne arată zilnic exemplul de a trăi frumos și ne zâmbește mereu prin fiecare floare, fac un apel către toți factorii responsabili din Ministerul Mediului, Apelor ș Pădurilor, o chemare către toți iubitorii de Natură, dar și un apel către toți Compatrioții: Haideți să găsim, împreună, o soluție pentru un proiect național de restaurare și reconstrucție pentru acest monument natural, un simbol național care a făcut o așa mare cinste României și care este atât de iubit de turiștii români, dar și străini”, încheie Vela.

Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit luni, în jurul orei 18.00, din cauze naturale, a anunțat Romsilva.

„Avem, din păcate, și o veste neplăcută. Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale”, a anunțat luni pe Facebbok Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Reprezentanții regiei susțin că travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni și greutate, iar luni cascada a cedat sub propria greutate.

Mircea Jumanca, activistul pentru protecția mediului, care este și ghid de turism, spune că motivul prăbușirii Cascadei Bigăr a fost intervenția omului.

Mircea Jumanca a explicat, pentru Deutsche Welle, că motivul prăbușirii Cascadei Biger este intervenția omului în circuitul apei.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca.

Ultima oră