Locatarii unui bloc din cartierul Avantgarden se confruntă cu o problemă – când plouă, subsolul clădirii este inundat. Reprezentanții firmei de construcții care a construit complexul explică situația.
Reprezentanții Maurer Imobiliare spun că știu despre problema de la blocul B2 și că la momentul actual sunt în căutarea celei mai bune soluții pentru remedierea situației.
Vezi mai multe detalii despre subiect AICI.
”În ceea ce privește problema apei din subsolul imobilului B2, dorim să ne cerem scuze locatarilor pentru disconfortul creat și să îi asigurăm că situația se află în atenția Departamentului Tehnic încă de la primul incident, după cum locatarii au fost informați. În acest sens, se depun toate eforturile pentru a găsi cea mai bună soluție tehnică ce se impune pentru remedierea problemei în cel mai scurt timp. Imobilul B2 deține toate avizele și autorizațiile emise de autoritățile în domeniu. Afirmațiile “Problema a apărut din cauza unei greșeli care sa produs când s-a construit blocul” și “sub influența unui mare risc se află și structura de rezistență a clădirii” sunt strict opinii neavizate, preluate ca atare de Ora de Sibiu, informații neverificate, fără fundament tehnic. Menționăm că acestea nu reprezintă opinia unui specialist în construcții sau a unei entități avizate și nu au fost emise în urma unei constatări la fața locului. În ceea ce privește acuzația privind “nenumăratele sesizări depuse care nu și-au găsit răspuns” menționăm că încă de la prima sesizare s-a intervenit pentru evacuarea apei astfel încât Departamentul Tehnic să poată identifica sursa problemei, dar asta nu înseamnă neapărat că ne-am oprit aici.
De asemenea, Maurer Imobiliare precizează faptul că au fost mai multe încercări de remediere a problemei și s-au efectuat anumite lucrări pentru soluționarea acesteia.
”Au fost propuse spre dezbatere în cadrul Departamentului Tehnic mai multe variante de remediere a defecțiunii și acestea au fost implementate punctual. Prima dată au fost schimbate coturile de la coloana principală de colectare a deșeurilor reziduale. S-au decolmatat canalele care deservesc toate cele 6 imobile din cartier.
În momentul de față, apa a fost evacuată în totalitate, s-a constatat problema și vor fi implementate cu prioritate soluțiile tehnice care se impun. Prin urmare, afirmația privind faptul că “lucrările ar fi costisitoare și compania nu dorește să și le asume” sunt total nefondate și neadevărate. Situația a rămas în atenția Departamentului Tehnic și va fi monitorizată continuu.
Mai mult decât atât, reprezentanții firmei spun că le-au pus locatarilor la dispoziție o procedură pentru transmiterea sesizărilor, însă oamenii continuă să reclame nemulțumirile prin intermediul rețelelor de socializare sau al presei.
”Administrația Maurer Imobiliare Sibiu S.A. a depus toate eforturile pentru a eficientiza acest proces de soluționare a reclamațiilor și în continuare ne confruntăm cu problema sesizărilor depuse pe grupuri de facebook în ciuda faptului că procedura stabilită de companie pentru sesizări, reclamații sau sugestii prevede transmiterea acestora în scris la Administrație sau online pe site-ul nostru, printr-un formular dedicat clienților. În continuare aceste sesizări și reclamații se fac pe rețele de socializare într-un mod neoficial sau în presă ca mod de intimidare și denigrare a imaginii companiei în mod voit și repetat. Avantgarden3 Sibiu nu este un “proiect abandonat”. Noi, în calitate de dezvoltator, am rămas aproape de clienții noștri și suntem zilnic la dispoziția locatarilor la orice oră, inclusiv în zilele de weekend, pentru a interveni atunci când situația o cere, fie că este vorba de o urgență tehnică în spațiile comune sau soluționarea problemelor din apartamentele proprii ce apar după expirarea termenului de garanție. Serviciile asumate de noi, respectiv administrarea spațiilor verzi, curățenie casa scării și exterior, pază, administrație, sunt prestate în conformitate cu prevederile contractuale.” transmite Maurer Imobiliare.