planul național de redresare și reziliență promite mai puțină sărăcie

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) promite mai puțină sărăcie. În anul 2026, mai puțini oameni vor fi inactivi și mai mulți copii vor putea să rămână în familii.

Vor fi introduse tichete de muncă și pentru cel puțin 60.000 de lucrători din sectoarele serviciilor prestate la domiciliu, munca va fi formalizată. Minim 350 de structuri de economie socială vor fi nou înființate cu minim 2450 locuri de muncă noi create.

Tot în 2026 în administrația publică toate posturile ar trebui să fie ocupate prin concursuri corecte și transparente. De asemenea, România va avea o nouă strategie anti-corupție iar la bugetul de stat vor intra mai mulți bani din prejudicii recuperate și bunurile ilegale confiscate. Legile justiției vor fi modificate și sistemul va putea funcționa eficient în slujba tuturor românilor.

Până la finalul implementării PNRR, 6.100 de școli vor primi resurse si tehnologie pentru dotarea laboratoarelor de informatică și pentru învățarea în format virtual. Mulți elevi vor fi sprijiniți să intre în programe de studiu în regim dual, vom apărea 50 de școli noi și 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier. 1.175 SMART Lab-uri achizitionate pentru unitățile de învățământ de nivel gimnazial și liceal. Vor fi operaționalizate 140 de creșe și 412 de servicii complementare acolo unde nu se justifică o creșă, cu spații de învățare și de joacă pentru copii.

În sănătate, vor fi 200 de centre comunitare construite sau renovate, care au dotări noi și personal. În plus, 3.000 de cabinete de asistență medicală primară vor fi renovate și 25 de secții de terapie intensivă nou-născuți dotate, inclusiv cu ambulanță transport nou-născuți (pentru centrele regionale).

În municipiile reședință de județ, dar și alte municipii, orașe și comune vor fi suprafețe extinse cu laboratoare urbane verzi, peste 3.000 km piste pentru biciclete, câteva mii de locuințe sociale pentru tineri sau specialiști din sănătate sau învățământ, câteva sute de vehicule electrice.

„Prin PNRR am ales să încurajăm turismul de destinație, punem în valoare obiective și rute prea puțin scoase din cutie până acum. Vom avea adevărate comori de descoperit: 10 muzee construite sau reabilitate și puse în valoare, care utilizează noile tehnologii; vor mai fi puse în valoare 30 castele, 95 biserici și mănăstiri, 15 cule, 20 curii, 20 fortificații romane, 20 de sate cu arhitectură tradițională, 30 obiective gastronomice și multe altele”, arată documentul.

Pentru prima oară într-un program guvernamental sunt incluse muzeele memoriei: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului, Memorialul Revoluției Decembrie 1989/ Timișoara Capitală Europeană a Culturii, Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat, Memorialul Victimelor din Sighetul Marmației.

Investițiile sunt gândite așa încât nicio regiune să nu ducă lipsă de investiții, dar în același timp să ajute mai mult regiunile mai puțin dezvoltate în tranziția mai rapidă spre media europeană. Astfel, zona Moldovei va beneficia de o injecție majoră de capital. Prin finanțarea autostrăzilor A7 și A8 ce vor lega regiunea de București și de Transilvania, se va asigura o conexiune rapidă ce va permite o creștere a nivelului de investiții străine și implicit a locurilor de muncă bine plătite. Regiunea Sud-Vest va avea proiectele pilot cu rețelele de gaz natural în combinație cu hidrogen, ținând cont că este regiunea din România cea mai slab conectată la infrastructura de distribuție de gaz natural, cu județe precum Mehedinți și Dolj unde racordarea este aproape inexistentă. Și regiunile puțin mai dezvoltate cum ar fi Sud-Est, Sud-Muntenia, Centru, Nord-Vest și Vest vor beneficia de finanțări semnificative în domenii importante cum ar fi educația, sănătatea, energiile regenerabile, eficiența energetică, transport, sisteme de apă, împăduriri și altele. Nu în ultimul rând, deși la nivel economic regiunea București-Ilfov este foarte dezvoltată, ajungând în 2018 la un nivel de 152% din PIB-ul mediu al Uniunii Europene, PNRR propune o serie de investiții relevante și pentru această zonă precum infrastructura de metrou, în domeniul sănătății, în zona de eficiență energetică și în infrastructura de educație.

Sursa: Mediafax

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. Ce este PNRR?
    România este guvernată de o coaliție transpartinică antidemocratică și antinațională.
    PNRR nu a fost prezentat în Parlament. Prevederile sale nu au fost făcute publice și nu sunt cunoscute decât de cei de la putere. În schimb, s-a cerut votul parlamentarilor pentru Decizia Consiliului UE privind resursele interne ale UE, adică pentru creșterea contribuțiilor naționale la bugetul Uniunii, fără de care Mecanismul de Redresare și Reziliență nu poate fi pus în practică.
    1. De ce premierul evită cu obstinație să facă publice prevederile PNRR?
    2. Când va afla publicul român toate prevederile din PNRR și toate angajamentele pe care Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR le-a asumat în numele României în fața Comisiei Europene?
    3. Ce a solicitat președintele Marcel Ciolacu în schimbul votului pentru adoptarea Deciziei privind resursele interne ale UE (EURATOM)?
    PNRR este prezentat publicului drept un plan de dezvoltare, adică un plan de investiții și reforme ce urmează a fi derulat în următorii 5 ani. Dacă este așa, este firesc ca toate forțele politice și societatea în ansamblu să fie consultate. Nu este un angajament al Guvernului Cîțu, ci al României, indiferent cineva se va afla la guvernare în următorii ani.
    Ce înseamnă, de fapt, reformele anunțate de premierul Cîțu sub umbrela netransparentă a PNRR?
    • Restructurarea companiilor de stat înseamnă înstrăinarea lor;
    • Împrumuturi suplimentare de 15 miliarde de euro;
    • Reforma pensiilor înseamnă mărirea vârstei de pensionare;
    • Pierderea ultimelor rămășite de suveranitate economică și politică.

      1. Mr. JFK, daca ai impresia ca pe voi USR-istii va mai crede cineva, poti sa dormi linistit.
        S-au saturat romanii de tepele voastre, ale PNL-ului ale PSD-ului. Numai minciuni si tunuri ati dat. Se stie ca USR, PNL, PSD sunt aceeasi mizerie. Aceeasi ciuma rosie vopsita in alte litere sa para papagal.
        Le pregatiti acum o alta teapa, PNRR-ul ambalat frumos dar urat mirositor. Vai de romanii care isi pun sperantele in asta, si nu inteleg ca este doar o promovare a ideilor comuniste.