managerul spitalului de pediatrie sibiu - ”să nu credem că trecem toamna fără încă un val”

România înregistrează în acest moment scăderi semnificative la numărul de infectări cu coronavirus. Specialiștii spun însă că în toamnă va veni un nou val, dar nu la fel de puternic ca celelalte. Ideea este susținută și de Camelia Grigore, managerul spitalului de Pediatrie din Sibiu. Aceasta spune că în condițiile în care la nivelul județului, în acest moment, imunizat este aproximativ un procent de 30% din populația, nu este suficient pentru ca virusul să fie stopat, situația fiind similară la nivel național.

”Suntem într-o perioadă de revenire, este clar. Și la nivelul Spitalului de Pediatrie, la acest moment avem 4 copii internați, din 36 de locuri pentru covid. Dar, să nu credem că vom scăpa în toamnă. Prin septembrie, octombrie, cu siguranță va veni un nou val. Nu s-a obținut imunizarea colectivă, iar în trei luni, cât se mai poate vaccina….Dar, cu siguranță că nu va fi la fel de puternic ca precedentele. De aceea, este important ca vaccinarea să continue, pentru ca puterea valurilor să fie din ce în ce mai mică”, spune Camelia Grigore.

managerul spitalului de pediatrie sibiu - ”să nu credem că trecem toamna fără încă un val”

Medicul spune că valurile pandemiei sunt fenomene normale. ”Și gripa, și hepatita de exemplu, vin în două valuri pe an. Așa funcționează virusurile. Și acum probabil că o să vorbim de aceeași ciclicitate, dar cu intensitate din ce în ce mai mică datorită vaccinării”.

Spitalul de Pediatrie Sibiu poate face în acest moment analize de laborator pentru a se depista dacă infectarea cu covid 19 s-a făcut cu tulpina inițială sau cu cele noi, fără a se putea afla despre care tulpină este vorba. ”Putem depista trei tipuri de tulpini, fără a putea identifica și care anume. Din august sper să avem trusa necesară pentru secvențiere și să putem spune cu exactitate și despre ce tulpină este vorba. Cert este că 70% din cazurile recente au fost infectări cu o altă tulpină decât cea cu care a pornit pandemia. Dar, acest lucru este normal, în timp virusurile își schimbă tulpinile, dar asta nu are impact asupra medicamentației, ci asupra contagiozității”, explică managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică