sibienii s-au debarasat de cinci tone de deșeuri periculoase

Campania de colectare a deșeurilor periculoase din municipiul Sibiu a ajuns la final. În cele șapte zile, sibienii s-au debarasat în mod responsabil de aproape cinci tone de deșeuri periculoase.

În perioada 17-21 mai, operatorul de salubritate Soma a organizat, timp de o săptămână, o campanie de colectare a deșeurilor periculoase dedicată municipiului Sibiu. În fiecare zi, timp de cinci zile, sibienii au avut la dispoziție două locații distincte în oraș unde au putut preda deșeurile periculoase.

sibienii s-au debarasat de cinci tone de deșeuri periculoase

Containerele speciale și-au schimbat locația zilnic, pentru a acoperi 10 dintre cele mai aglomerate cartiere ale orașului.

Ce deșeuri periculoase au adus sibienii?

Primii cetățeni care au vrut să se debaraseze în mod responsabil de deșeuri periculoase (precum doze de spray cu conținut, baterii și acumulatori uzați, medicamente expirate, pesticide, insecticide, lacuri și vopsele uzate), au ajuns la locațiile mobile de colectare încă de la prima oră de start a campaniei – luni, ora 9.00 dimineața.

Întrucât interesul sibienilor pentru campanie a fost foarte ridicat, compania Soma a hotărât să vină în întâmpinarea nevoilor acestora și a prelungit programul zilnic de colectare cu două ore, până la ora 19.00.

În total, sibienii au predat aproape cinci tone de deșeuri periculoase, aproape de trei ori mai multe decât în campaniile similare de colectare organizate anul trecut.

sibienii s-au debarasat de cinci tone de deșeuri periculoase

Mai exact, au fost colectate 4.700 kg de deșeuri periculoase, dintre care:

  • 6% recipiente sub presiune (precum stingătoare, doze de spray, fixativ etc);
  • 7% medicamente expirate;
  • 12% tonere;
  • 17% solvenți;
  • 58% cutii cu vopsele, adezivi, lacuri & alte produse care conțin substanțe periculoase.

Dacă nu sunt aruncate corespunzător, deșeurile periculoase, odată ajunse în pubela neagră (sau mai rău, aruncate ilegal în natură, gropi de gunoi clandestine etc), pot polua grav mediul, apele subterane, animalele și în final, oamenii.

Ce se întâmplă cu deșeurile periculoase colectate?

 Deșeurile colectate au fost predate către operatorii desemnați de pe raza județului Sibiu care se ocupă de tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase.

Principalele opțiuni pentru tratarea deșeurilor periculoase sunt recuperarea anumitor componente ale acestora (metale, uleiuri etc), inertizarea componentelor periculoase (cimentarea, vitrificarea etc), tratarea chimică / fizică / biologică sau termică.

Tratarea are ca scop principal reducerea naturii periculoase a deșeului pentru a facilita o eliminare finală mai simplă. Spre exemplu, medicamentele expirate sunt incinerate.

sibienii s-au debarasat de cinci tone de deșeuri periculoase

Când va avea loc următoarea campanie specială de colectare?

Următoarea campanie de colectare a deșeurilor periculoase va fi organizată în perioada 15-19 noiembrie 2021. Compania Soma are în vedere inclusiv amenajarea unui punct permanent de colectare a acestor deșeuri.

Tot în toamnă, în perioada 18-22 octombrie 2021, are loc o altă campanie specială de colectare, dedicată deșeurilor voluminoase și deșeurilor D.E.E.E (deșeuri echipamente electrice și electronice).

Sugestii privind campaniile organizate de către operatorul de salubritate sunt încurajate pe adresa de email comunicare@somasibiu.ro sau pe pagina de Facebook a companiei @somasibiu. Pentru orice alte informații / sesizări, vă stă la dispoziție numărul de dispecerat al companiei: 0269 / 988 și adresa de e-mail sesizări@somasibiu.ro.

Ultima oră

Comentariul meu