video: luminița cioabă a lansat o carte la sibiu - ”este un roman atipic, o cronică de familie, de neam”

Fiica bulibașei romilor căldărari, Ion Cioabă, Luminița este o cunoscută poetă de limbă romani, cărțile ei fiind traduse în limbile română și engleză. Luni, 24 mai, aceasta a lansat o nouă carte la Sibiu

Principala ei ocupație este încercarea de a aduce la lumină frumusețea sufletului poporului din care face parte, pe care oamenii l-au marginalizat. Aceasta spune că a ținut foarte mult să facă această lansare la Sibiu, deoarece Sibiul reprezintă un loc special pentru ea.

”Noi nu suntem numai o etnie, suntem un popor întreg. Misiunea mea nu este ușoară și, din acest motiv, am publicat volumele de poezie în română, engleză, germană și în limba romanes. Întotdeauna m-am mândrit ca aparțin acestui popor, m-am mândrit ca sunt țigancă, iar cei din jurul meu m-au apreciat.”, spune Luminița Cioabă.

Romanul ”Drumul” transmite toate ofurile pe care le-au adunat rromii în 80 de ani de existență a etniei.

”Romanul pe care ni-l propune este o cronică de familie, o cronică de neam. Este un roman atipic, scris după o logică doar de autoare știută. Sunt inserate episoade de-a lungul aproape opt decenii de existență a etniei rrome.”, a spus criticul literar Ion Dur.

video: luminița cioabă a lansat o carte la sibiu - ”este un roman atipic, o cronică de familie, de neam”

La lansarea cărții a luat parte și Preotul Constantin Necula, care le mulțumește părinților scriitoarei pentru faptul că au învățat-o să vorbească limba română.

video: luminița cioabă a lansat o carte la sibiu - ”este un roman atipic, o cronică de familie, de neam”

”Eu m-am saturat de specialiștii lui peste prăjit care își dau cu părerea prin toate cabinetele și studiourile de televiziune despre problema rromilor pe care nu îi caută niciodată unde sunt. Luminița, fratele ei, nepotul ei, nu s-au dat niciodată altcineva decât cine sunt. Chiar am fost alaltăieri la mormântul lui Ioan Cioabă și Florin și le-am mulțumit ca i-au îngăduit Luminiței să învețe limba română.”, a spus preotul Necula.

Ultima oră

Comentariul meu