Muntele Nyiragongo din Congo a erupt sâmbătă seara. Locuitorii s-au speriat şi încercau să fugă din calea flăcărilor uriaşe.
Autoritățile au declarat că aproximativ 3.000 de persoane au plecat deja oficial din Goma. Potrivit presei, vor fi găzduite în școli și lăcașuri de cult. Alți locuitori au fugit spre terenuri mai înalte din vestul orașului.
„Suntem deja într-o psihoză totală. Toată lumea se teme. Oamenii fug. Nu știm ce să facem.”, a declarat Zacharie Paluku, localnic din Goma.
„Înaintăm într-un ritm de broască ţestoasă, pe trei sau patru benzi. Maşinile sunt pline de obiecte personale, saltele în portbagaj sau pe capotă. Sunt copii, femei, bătrâni care merg pe jos şi vine ploaia, e complicat „, a spus un bărbat.
Vulcanul, situat la 10 km de Goma, a izbucnit ultima dată în 2002, ucigând 250 de persoane și făcând 120.000 de persoane fără adăpost.
Un oficial din Parcul Național Virunga, unde se află vulcanul, a comunicat că erupția de sâmbătă a fost similară cu cea din 2002 și că toți cei din apropierea aeroportului ar trebui să plece de urgență.
Anterior, ministrul comunicațiilor Patrick Muyay a transmis pe Twitter că guvernul discută măsuri urgente după ce premierul a convocat o reuniune de urgență în capitala Kinshasa.
Oamenii au fost sfătuiți să stea liniștiți, dar unii s-au plâns de lipsa informațiilor din partea autorităților pe fondul conturilor conflictuale care circulă pe rețelele de socializare.
Muntele Nyiragongo este unul dintre vulcanii cei mai activi ai lumii. Existau îngrijorări că activitatea sa nu a fost monitorizată în mod corespunzător de Observatorul Vulcanului Goma, deoarece Banca Mondială a redus finanțarea pe fondul acuzațiilor de corupție.
Într-un raport din 10 mai, observatorul a avertizat că activitatea seismică la Nyiragongo a crescut.
Anul trecut, directorul observatorului, spunea că e un risc crescut ca o erupție puternică să aibă loc în anii următori. El avertiza însă că un cutremur ar putea declanșa un dezastru mai devreme.
Cea mai devastatoare erupție a vulcanului a avut loc în 1977, când au murit peste 600 de oameni.