Directorul CAS Sibiu - ”Este nevoie de mai mulți bani pentru îngrijirea la domiciliu”

Sibienii bolnavi care au nevoie de îngrijire la domiciliu ar trebui să beneficieze de sume mai mari decontate, este de părere Vasile Spinean, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Investigațiile paraclinice ar trebui să beneficieze și ele de deconturi mai mari, crede Spinean.

„Niciodată banii din sănătate nu vor ajunge să soluţioneze de îndată toate nevoile pacienţilor. (…) Eu ieri mi-am făcut un set de analize. (…) În zona paraclinică, investigaţii de laborator, radiologie şi imagistică medicală, întotdeauna o alocare suplimentară faţă de ce este astăzi, ar fi benefică. Şi în opinia mea, din punct de vedere al politicii de sănătate publică, adoptată cu privire la investigaţiile paraclinice, e încă loc de îmbunătăţire”, a apreciat preşedintele CJAS Sibiu, Vasile Spinean.

Şi bolnavii care au nevoie acasă de îngrijire medicală, spre exemplu să fie pansaţi după o operaţie chirurgicală, administrarea unei perfuzii, au la dispoziţie mult mai puţine firme care asigură aceste servicii decontate de CJAS faţă de anii precedenţi, din cauza banilor insuficienţi alocaţi pentru aceste prestaţii medicale.

„Dacă este să mai fac un comentariu despre un domeniu de servicii de sănătate, care după părerea mea este subapreciat, este vorba despre îngrijirea la domiciliu. Şi dacă în 2017 aveam zece contracte de îngrijiri la domiciliu, în anul 2020 am mai avut doar trei cu trei prestatori. A scăzut cu siguranţă (numărul beneficiarilor n.r.), pentru că prestatorii neavând posibilitatea să acopere integral judeţul, cu acest gen de nevoi de servicii, sunt beneficiari de la marginea judeţului, care nu sunt interesanţi pentru acei prestatori să meargă până la ei. Cheltuielile raportate la decontare sunt prea mari şi atunci furnizorii preferă să se orienteze către pacienţii, asiguraţii care sunt în municipiul de reşedinţă”, a explicat preşedintele CJAS Sibiu, Vasile Spinean.

Potrivit sursei citate, în 2017 în judeţul Sibiu, 695 pacienţi au beneficiat acasă, de servicii medicale decontate de CJAS, iar în 2020, doar 328 bolnavi.

„Este o scădere foarte mare a numărului de furnizori. Deci, faptul că furnizorii s-au retras din contract, asta înseamnă clar că, pentru ei, sumele la nivelul de decontare nu sunt confortabile, deci nu sunt acoperitoare”, a concluzionat Vasile Spinean.

Preşedintele CJAS Sibiu spune că statul decontează 60 de lei, zilnic, pentru asigurarea la domiciliul pacientului a patru astfel de proceduri de îngrijiri.

Ultima oră