tot ce nu știai despre rom

Romul este primul lucru la care ne gândim atunci când auzim cuvântul pirat, dar acesta este mult mai mult decât băutura preferată a lui Barbă Neagra și are o istorie lungă și interesantă. Romul este o băutură spirtoasă obținută din trestie de zahăr și este supus învechirii în butoaie de stejar pentru a-și căpăta culoarea atât de bine cunoscută.

Trestia de zahăr este o plantă originală din Asia ce a devenit extrem de populară în Europa. Astfel, Cristofor Columb este cel ce a dus-o în Caraibe în 1493 cu ocazia celei de-a doua călătorii în Americi. Romul modern a apărut în secolul al XVI-lea în coloniile britanice, iar consumul anual pe cap de locuitor atingea aproape 14 litri (incluzând femeile și copii). Însăși George Washington a cerut la petrecerea dată în cinstea alegerii sale ca președinte al SUA (1789) să se aducă minim un butoi de rom.

Această băutră este subiectul multor intrigi, a fost folosit ca monedă de schimb, a pornit revolta de la Bounty, Australia (1808), dar este cel mai bine cunoscut pentru obsesia pe care o aveau pirații pentru el deoarece era ieftin, bun și tare. Aceștia își organizau întraga viață în jurul acestei băuturi, majoritatea fiind alcoolici, cântau despre el și chiar jefuiau sate în căutarea lui. Chiar vestita armată a lui Napoleon a fost înfrântă de către un echipaj de pirați beți și curajoși, legenda spunând că romul a fost un factor determinant.

Totuși, astăzi, romul are o cu totul altă imagine. Este o băutură care spre deosebire de alte spirtoase cum e vodka sau wiskey-ul, nu întrunește niște standarde de fabricare, de aceea există o sumedenie de varietăți. Spre exemplu, romul „light” este cel mai ușor, cu o perioadă scurtă de învechire și fără aromă sau culoare specifică, de aceea este de obicei folosit în cocktailuri. Romul „Gold” este cel în care se adaugă condimente și caramel pentru culoare. „Flavored” Rum este o invenție destul de recentă. Unii producători s-au gândit să adauge arome exotice de cocos sau mango.

Cele mai tari romuri se numesc overproof și pot ajunge la peste 70 de grade. Romul Premium, după cum îi spune și numele, este cel făcut din ingrediente de calitate și cu o vechime suficient de mare. Acesta se consumă, de obicei, sec.

Magazinul online king.ro vă oferă o mare varietate de Rom/Rum, plecând de la bătrânul Havana Club, clasicele Plantation, Zacapa, Diplomatica până la varietățile exotice și aromate de la Takamaka.

Ultima oră

Comentariul meu