colegiul medicilor veterinari sibiu: „în această perioadă este evident rolul nostru esențial”

În fiecare an, la data de 15 Mai, se sărbătoreşte Ziua Naţională a Medicului Veterinar, aniversare, care a devenit începând cu luna mai 1995, o manifestare profesională emoţionantă, constituind un bun prilej de schimburi de opinii şi de solidaritate profesională. Cu această ocazie, Colegiul Medicilor Veterinari din Sibiu transmit că, în această perioadă, „este mai evident ca oricând rolul esențial al medicilor veterinari.

Medicii veterinari membrii ai Colegiul Medicilor Veterinari din România, care profesează în sectorul de stat, medicii veterinari cu liberă practică titulari la unități medicale veterinare private de asistență (cabinete, spitale, clinici, farmacii) precum și un număr însemnat care sunt angajați în unități economice sau în învățământ și cercetare, în baza responsabilităţiilor ce le revin şi pentru a asigura un sprijin concret şi eficient, oferă crescătorilor de animale și operatorilor din domeniul alimentar, o serie de servicii de specialitate la solicitarea acestora, sau acțiuni obligatorii prevăzute în Programul strategic național de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, protecţia animalelor şi a mediului, siguranţa alimentelor destinate consumului uman, stabilit la nivel național și local.

Măsurile restrictive, obligatorii pentru limitarea efectelor cauzate de pandemia COVID-19, aflată în plină evoluție, generează un efect negativ asupra întregii economii, dar mai ales asupra sănătății și securității alimentare a populației globului.

„În această perioadă, este mai evident ca oricând rolul esențial al medicilor veterinari care prin activitatea zilnică asigură indemnitatea teritoriului țării noastre de anumite boli cu morbiditate și mortalitate mare în efectivele de animale, cu pagube economice însemnate. În același timp activitatea medicilor veterinari este esențială în asigurarea siguranței alimentare a populației, fiind veriga de bază a lanțului alimentar. Nu se poate vorbi de siguranță alimentară în lipsa activității medicilor veterinari întrucât ei sunt cei care trebuie să certifice că produsele consumate de populație nu provin de la animale bolnave și că este supravegheată calitatea şi salubritatea acestora de la producător până la consumator”, spun medicii veterinari sibieni.

Cu această ocazie medicii veterinari din judeţul Sibiu doresc să transmită populaţiei, mesajul că sunt pregătiţi să acţioneze permanent prin mijloace profilactice sau de combatere, pentru implementarea legislaţiei din domeniul creşterii animalelor şi pentru siguranţa lanţului alimentar, ca verigă importantă în dezvoltarea economică şi socială, că există dorinţa de colaborare cu cei mai apropiați parteneri, respectiv proprietarii de animale, cu operatorii din domeniul alimentar, precum și cu factorii responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislaţia din domeniu. Se impune, acum mai mult ca niciodată, pentru ca profesia noastră să-si realizeze tinta finală, apărarea sănătătii animalelor si a sănătătii publice, să fim uniţi, activi, încrezători în noi şi în forţele noastre.

Ultima oră

Comentariul meu