Ședința extraordinară a Consiliului Județean Sibiu s-a lăsat cu scandal joi după-amiaza. Ridicarea personalității juridice a șase dintre centrele de îngrijire pentru persoanele cu dizabilități a iscat discuții între PSD și PNL, iar până la urmă toate au culminat cu jigniri la adresa educației uneia dintre consilierele județene. Până la urmă proiectele au fost aprobate, chiar dacă nu cu majoritatea voturilor.
Ședința extraordinară a CJ Sibiu a fost convocată pentru a se vota proiectele prin care se retrage personalitatea juridică a șase centre de îngrijire pentru persoanele cu dizabilități din Sibiu, Mediaș, Biertan și Agnita. Acest lucru înseamnă că niciun fel de achiziție nu va mai putea fi făcută de către reprezentanții centrelor, ci doar central, de către cei de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului. Asta înseamnă că și directorii centrelor vor deveni șefi de centre, contabilii șefi sau juriștii nu își vor mai avea rostul.
”Beneficiarii sunt oameni, nu statistici”
Dana Morăraș, consilier județean din partea PSD, a spus că aceste decizii au fost luate în pripă și nu s-a luat în considerare calitatea vieții beneficiarilor din aceste centre. ”eu am fost în centre, am vorbit cu beneficiarii. Cei din administrație mi-au spus cum a fost pe vremea când centrele nu au avut personalitate juridică și cum a fost când au avut. Când nu au avut personaloitat5e juridică pentru orice fel de cumpărătură, chiar dacă era vorba de 5 litri de motorină sau ceva mai mare, au nevoie de Direcție. Iar acolo poate nu există disponibilitate imediată și trebuie să aștepte zile întregi pentru o aprobare. Lucrurile o să meargă foarte greu, iar cei care vor avea de suferit sunt beneficiarii până la urmă. Nu s-a gândit nimeni la ei, sunt oameni, nu sunt niște cifre pe o hârtie, niște statistici”, a fost intervenția consilierului județean.
Dana Morăraș a continuat spunând că legea prevede că aceste centre pot funcționa cu sau fără personalitate juridică. ”Nu înțeleg graba cu care se iau deciziile astea. De ce nu se evaluează punctual centrele. Sunt centre unde directorii și-au făcut treaba exemplar. Au avut proiecte foarte bine implementate, au fost cu beneficiarii la concursuri. De ce să îi pedepsim astfel? cum îi mai poți motiva pe cei performanți să facă treabă în continuare și la fel, pe ceilalți să ridice ștacheta? Dacă până la urmă asta e răsplata? Nu scrie nicăieri că toate centrele trebuie să fie fără personalitate juridică”
”Trebuie făcută modernizarea”
Vicepreședintele CJ Vlad Vasiu, de la PNL, a fost cel care a intrat în discuții contradictorii cu consilierul PSD. Acesta a acuzat-o pe Dana Morăraș că vrea să facă un exercițiu de imagine prin intervenția avută în timpul ședinței. ”Oricât de transparenți și oricâte explicații dăm văd că unii chiar nu vor să înțeleagă. Mai spun o dată, ca la clasa a II-a. ”Anul acesta trebuie să primim avizul pentru reorganizarea centrelor mari. Ca să primim avizul trebuie să avem un plan beton. Ca să îl avem, trebuie făcut acest prim pas de retragere a personalității juridice. Asta înseamnă niște reduceri de cheltuieli. Un director de centru care ia cam 12.000 de lei va lua 11.000 de lei. La fel, nu va mia fi nevoie de contabili șefi. Unele centre au juriști în condițiile în care 75% din procesele avute cu angajații au fost pierdute de CJ, dar noi avem juriști. În acest moment 80% din bani merg pe salarii și 20% pe bunuri și servicii. Vrem să ajungem ca 70% să meargă pe salarii și 30% pe bunuri și servicii pentru beneficiari. Tot procesul de modernizare, de relocare a beneficiarilor din centrele mari în centre mai mici presupune o muncă asiduă. Trebuie găsite locații, programe pentru beneficiari, am început evaluarea psihologică pentru a vedea cum îi împărțim…nu se face așa de pe o zi pe alta, va dura către cinci ani. Dar primii pași trebuie făcuți, cum sunt hotărârile de azi”, a spus Vlad Vasiu.
”Nu aveți cei șapte ani de acasă”
Vlad Vasiu, vizibil iritat de intervenția Danei Morăraș, i-a replicat. ”Având în vedere că eu am cei șapte ani de acasă și știu că nu trebuie să întrerup pe cineva când vorbește, dar dumneavoastră m-ați întrerupt, continui să vă explic….”
Cotizo Draia, consilier din partea PSD, a intervenit . ”Domnule Vasiu, să știți că nici pe mine nu m-ați convins. În acest moment nu puteți să veniți cu niște argumente foarte competente. Iar faptul că ați jignit o doamnă……”
Paul Bichicean, și el tot de la PSD, a simțit nevoia să intervină. ”Este jenant că trebuie să ajungeți să jigniți o doamnă în fața tuturor consilierilor”.
Discuția care a degenerat de la subiectul retragerii personalității juridice a centrelor de îngrijire, a fost întreruptă de consilierul Adrian Echert de la USR Plus care a fost susținut de președintele de ședință, Marcel Luca. S-a trecut la votul proiectelor, care au fost adoptate cu 23 de voturi pentru și 5 abțineri.