Sibienii din Terezian și Lazaret respiră cel mai poluat aer din oraș - Valea Aurie e la polul opus

Sibiul nu este cel mai poluat oraș din România, dar nici aici lucrurile nu stau foarte bine. Cel puțin nu în toate zonele orașului. aerliber.ro, platforma care măsoară nivelul de poluare din cartierele sibiene a tras concluziile primelor șase luni de activitate: Terezian și Lazaret sunt cele mai poluate zone ale Sibiului, iar în Valea Aurie se respiră cel mai curat aer.

”Concluziile raportului ne arată diferențele calitative ale aerului în cartierele monitorizate pe parcursul celor șase luni de monitorizare a calității aerului. Observăm că lunile de iarnă au avut un impact major în calitatea aerului din municipiul Sibiu și parte a zonei metropolitane. De altfel, se evidențiază calitatea superioara a aerului în timpul weekendurilor, valorile indicate fiind net inferioare față de cele din timpul săptămânii. Cartierul Valea Aurie, se evidențiază a fi cartierul cu cel mai calitativ aer respirabil la nivelul Municipiului Sibiu, dintre toate cartiere monitorizate în cele șase luni de activitate a senzorilor”, spun cei de la aerliber.ro

Legătura dintre rata de infectare cu covid 19 și nivelul de poluare al aerului a fost studiată în timpul pandemiei. s-a ajuns la concluzia că cei care locuiesc în zonele poluate se infectează mai ușor, pentru că expunerea cronică la poluarea aerului crește riscul de complicații respiratorii și cardiovasculare asociate cu rezultate mai severe ale COVID-19.

”Dovezile sugerează că poluarea cu particule poate stimula un receptor (ACE-2) de pe suprafețele celulare și favorizează absorbția virusului. Transmiterea crescută a virusului: cazurile de COVID-19 au fost legate de niveluri mai mari de poluare a aerului, o tendință care poate fi atribuită poluării aerului care prelungește longevitatea încărcăturii de particule virale din aer”, se arată în raportul celor de la aerliber.ro.

În ceea ce privește poluarea Sibiului, valorile cresc în anumite situații punctuale. ”Valorile prezentate în acest raport exprimă valori medii la 24 de ore. Chiar dacă ne situăm ușor sub limita medie admisă, diverse evenimente precum arderea vegetației pe parcursul toamnei și a primăverii, zile cu indici de trafic ridicat, încălzirea cu masă lemnoasă a locuințelor sau a unor spații industriale produc depășiri punctuale peste limita medie admisă”, arată raportul.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Probabil ca sa-l faca si mai poluat in Terezian se taie toti copacii dintre blocuri si se elimina toate zonele verzi prin asfaltare.
    Extraordinara decizie a primariei. Mai bine ar repara „castelul” de langa Liceul Alimentar, maine-poimaine se darama !