accidentul mortal de pe calea cisnădiei - „lipsa de măsuri a autorităților l-a favorizat”

La finalul lunii aprilie, cu doar câteva zile înainte de Paști, un accident rutier grav a avut loc la ieșire din municipiul Sibiu pe Calea Cisnădiei. Alina, o tânără în vârstă de 27 de ani, din Copșa Mică, a fost lovită de o mașină în timp ce trecea strada. A fost dusă la spital imediat, în stare de inconștiență, însă la scurt timp a decedat. În urma celor întâmplate, Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților ridică o problemă importantă autorităților. „Lipsa de măsuri a favorizat accidentul mortal de pe Calea Cisnădiei”, spun aceștia.

Accidentul rutier s-a petrecut în data de 27 aprilie, la lăsarea serii, pe drumul dintre Sibiu și Cisnădie, care străbate Cartierul Arhitecților. O femeie a fost lovită mortal de o mașină. În ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viața, femeia a decedat.

CITEȘTE ȘI: Tânăra rănită în accidentul de pe Calea Cisnădiei a decedat

Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților spune că o serie de aspecte ale infrastructurii din zonă a favorizat petrecerea acestui eveniment rutier.

„După ieșirea din Municipiul Sibiu, pe acest Drum Județean de-a lungul unuia dintre cele mai aglomerate cartiere rezidențiale (aflat pe o lungime de cca. 3 km în intravilanul Orașului Cisnădie) lipsesc cu desăvârșire trecerile de pietoni. Zona în care s-a produs accidentul este singura (pe cei 3 km) în care nu există o limitare de viteză explicită, în apropiere fiind “uitat” un semn de circulație ce indică sfârșitul restricției de viteză de 50 km/h. În momentul de față nu mai există nici o legătură rutieră sau pietonală alternativă la DJ 106C pe durata lucrărilor. S-ar părea că au existat sincope și în ce privește funcționarea iluminatului public în zona accidentului, lucru care putea fi compensat prin indicatoare rutiere corespunzătoare ( spre exemplu de trecere de pietoni sau de limitare de viteză). Indicatoarele de “Drum în Construcție” existente nu anulează valabilitatea celor existente și nici nu compensează lipsa celorlalte. Proiectul de modernizare a DJ 106C, aflat în derulare, a dus la îngreunarea traficului rutier iar pietonii de multe ori nu au/nu au avut o rută de deplasare în siguranță, trebuind să se deplaseze pe carosabil în anumite puncte ale drumului (cu atât mai mult o problemă în condiții meteo nefavorabile)”, se arată pe site-ul cartierularhitectilor.ro.

Aspectele care au condus la producerea accidentului – „Lipsa trecerilor de pietoni”

Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților (ADCA) a înaintat mai multe petiții și propuneri către Poliția Rutieră și către Consiliul Județean Sibiu pentru crearea de treceri de pietoni pe Calea Cisnădiei. Proiectul de modernizare a drumului indică faptul că se vor crea treceri de pietoni, însă pentru tânăra de 27 de ani a fost prea târziu.

„Deoarece administratorul drumului nu asigură condițiile pentru un trai firesc în cartierul rezidențial, și nu a amenajat locuri pentru traversarea drumului, locuitorii se află în mod constant în situația de a a-și pune viața în pericol. Pietonii care doresc să traverseze drumul județean pentru a circula corect pe acostamentul din partea stângă a drumului în lipsa unui trotuar, persoanele care doresc să traverseze pentru a intra în cimitir sau a merge la biserică, ori locuitorii aflați pe partea cu pădurea Dumbrava care doresc să traverseze pentru a face cumpărături în cartier sunt nevoiți să încalce legea traversând prin loc nepermis și, astfel, să își pună viața în pericol având în vedere că singura trecere de pietoni este la intrare în Sibiu”, spune ADCA.

CITEȘTE ȘI: Femeie dusă la spital în comă în urma unui accident pe Calea Cisnădiei

„Inconsecvența indicatoarelor rutiere pentru limitarea vitezei”

ADCA precizează faptul că în zonă indicatoarele rutiere existente nu sunt suficiente sau nu sunt corespunzătoare având în vedere situația urbanistică din ce în ce mai complexă. De asemenea, asociația spune că lipsa accesului auto și pietonal alternativ sunt alți factori care au favorizat acest accident.

„În ce privește posibilitățile de mobilitate pietonală, în urma demarării lucrărilor de modernizare a DJ 106C, singurul trotuar/ pistă de biciclete din zonă, ce reprezenta calea de acces pietonal în Sibiu și între străzile cartierului, a fost distrus în mai multe zone, devenind greu sau chiar imposibil de utilizat, cu precădere în cazul unor condiții meteo nefavorabile. O cale de acces alternativă nu a fost pusă la dispoziție de administratorul drumului, de Primăria Cisnădie sau de constructor.

Acești factori, alături de iluminatul deficitar din zonă și condițiile meteo nefavorabile credem că au contribuit la pierderea unei vieți omenești. Dacă situația meteorologică nu este în controlul nimănui, lucrurile nu stau la fel în privința celorlalte aspecte. Acestea sunt în răspunderea sau în controlul unei autorități publice. De aceea, facem un nou apel la autorități să ia toate măsurile pentru siguranța locuitorilor cartierului! Vă rugăm să nu lăsați acest tragic eveniment să se repete. Copiii noștri au dreptul să circule în siguranță în orașul lor!”, arată ADCA.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Copiii din Cartierul Arhitectilor nu sunt in siguranta pe nicio strada din cartier, nici in zona de blocuri si nici in zona de case unifamiliale unde s-au edificat blocuri intre case, cu parcari mari-nesemnalizate. Strazile nu au trotuare iar copiii circula printre masini.