foto probleme la noul corp de clădire al școlii 6 - lucrări sistate din cauza unei erori de proiectare

Școala nr. 6 de pe strada Nicolae Iorga este una din cele mai mari din Sibiu, la care învață peste 1.500 de copii. În luna mai 2020 au început lucrările pentru un nou corp de clădire și o sală de sport. La începutul lunii martie anul acesta lucrările de construcție au fost însă întrerupte deoarece constructorul a constatat niște nereguli în planul de proiectare. Acum se poartă discuții între proiectant și un expert tehnic angajat de Primăria Sibiu pentru a se găsi o soluție. Termenul de finalizare al lucrărilor este astfel amânat cu un an.

La școala nr. 6 de pe strada Nicolae Iorga învață peste 1.500 de elevi. Pentru că numărul acestora a crescut constant, iar sălile de clasă au rămas aceleași, elevii sunt nevoiți să învețe în schimburi. Pentru a elimina acest lucru, s-a luat decizia construirii unui nou corp de clădire. Primăria Sibiu a accesat fonduri europene nerambursabile, iar proiectul a fost acceptat. Astfel, în 14 mai 2020 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor care ar fi trebuit să se finalizeze în 14 august 2021. Investiția totală, în noul corp de clădire și în sala de sport a fost calculată la 9,76 milioane de lei.

foto probleme la noul corp de clădire al școlii 6 - lucrări sistate din cauza unei erori de proiectare foto probleme la noul corp de clădire al școlii 6 - lucrări sistate din cauza unei erori de proiectare foto probleme la noul corp de clădire al școlii 6 - lucrări sistate din cauza unei erori de proiectare foto probleme la noul corp de clădire al școlii 6 - lucrări sistate din cauza unei erori de proiectare

Lucrări oprite

Totul a mers bine, până la finalul lunii februarie a acestui an. Atunci constructorul și dirigintele de șantier au constatat câteva neregularități în proiectare. Lucrările au fost oprite apoi. ”În ceea ce privește construcția noului corp de clădire al școlii, lucrările au fost suspendate în 1 martie 2021 din cauza unor probleme constatate în proiectul tehnic. Primăria Sibiu a contractat o expertiză tehnică pentru a analiza această problemă, specialiștii constatând că este necesară modificarea unei părți a proiectului care se referă la fundarea clădirii. Lucrările realizate deja la fundație se vor păstra și vor fi completate în funcție de noile specificații care vor rezulta în urma corectării proiectului tehnic”, a declarat Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

foto probleme la noul corp de clădire al școlii 6 - lucrări sistate din cauza unei erori de proiectare foto probleme la noul corp de clădire al școlii 6 - lucrări sistate din cauza unei erori de proiectare

Firma care a făcut proiectarea construcției este din Cluj și a fost singura ofertantă la momentul licitației. ”Înainte de contractarea execuției lucrărilor, Primăria Sibiu a achiziționat serviciile de realizare a proiectului tehnic prin procedură de achiziție. Contractul a fost semnat cu firma SC Smartbau Construct SRL, singurul ofertant care s-a prezentat la procedură și care a îndeplinit criteriile solicitate prin documentația de licitație”, spune Mirela Gligore.

Contre pe proiectare

Reprezentantul firmei Smartbau, cea care a făcut proiectarea, spune că problemele apărute sunt rezolvabile. ”Noi am avut și contract pentru asistență tehnică, contract care a fost reziliat de Primăria Sibiu. Apoi, de când au început lucrările, ba dirigintele de șantier, ba constructorul, au făcut mereu notificări că asta nu e bine, asta nu e bine. A venit o altă firmă care a spus că proiectul nu poate fi executat, așa că s-au oprit lucrările. Doar că, în opinia noastră, ei au invocat tot felul de ghiduri de proiectare vechi”, spune Andrei Popa, șeful de proiect și administratorul firmei Smartbau din Cluj.

foto probleme la noul corp de clădire al școlii 6 - lucrări sistate din cauza unei erori de proiectare foto probleme la noul corp de clădire al școlii 6 - lucrări sistate din cauza unei erori de proiectare foto probleme la noul corp de clădire al școlii 6 - lucrări sistate din cauza unei erori de proiectare foto probleme la noul corp de clădire al școlii 6 - lucrări sistate din cauza unei erori de proiectare

Clujeanul spune că toate problemele au plecat de la terasa verde proiectată pe plafonul noului corp de clădire. ”Noi am proiectat o terasă verde, pentru relaxare. Am calculat încărcarea, adică greutatea care va fi susținută de planșeu, conform scopului- acolo vor merge niște copii, e un spațiu de relaxare. Expertul tehnic care a venit a spus că trebuia calculat o încărcare de 500 de kilograme pe metru pătrat. Dar este foarte mult, așa ceva calculezi la evenimente mari, cu aglomerări de persoane, festivaluri mari sau la mall-uri. Acum suntem în discuții, pentru a ajunge la un punct comun și să găsim o soluție”, spune Andrei Popa.

Primăria Sibiu a renunțat deja la contractul de asistență tehnică cu firma Smartbau, ”următorul pas este contractarea serviciilor pentru modificarea proiectului tehnic, costurile urmând să fie recuperate de la firma SC Smartbau”, spune Mirela Gligore.

Din cauza acestor probleme termenul de finalizare a lucrărilor a fost restabilit pentru august 2022. Lucrările la sala de sport a școlii continuă, aici fiind vorba despre o proiectare separată, la care nu sunt probleme.

SC Smartbau este firma care a realizat studiul de fezabilitate pentru parcarea supraetajată de pe strada Nicolae Iorga, dar și lucrările de termoizolație pentru alte patru școli din Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu