pestă porcină la orlat și alțâna
Foto Arhivă

Două noi focare de pestă porcină au fost identificate în județul Sibiu. Acestea au fost depistate într-o gospodărie din Orlat și în fondul de vânătoare din Alțâna.

„Vă informăm că în data de 26.04.2021, pe raza județului Sibiu au fost identificate două focare de Pestă Porcină Africană. Un focar se află într-o exploatație pe raza localității Orlat (6 porci domestici găsiți morți pe domeniul public), iar al doilea focar a fost la un porc mistreț,  împușcat,  în fondul de vânătoare “F.V. 38 ALȚÂNA ”. Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru fiecare focar în parte și au fost adoptate două decizii.

Pentru focarul identificat în localitatea Orlat s-au stabilit următoarele:

  • Localitățile aflate în zona de protecție sunt : Orlat și Săcel.
  • Fondurile de vânătoare aflate în zona de protecție sunt: F.V.20 Șura Mică, F.V.21 Șelimbăr si F.V.13 Gura Râului.
  • Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Mag, Șura Mică, Rusciori, Cristian, Poplaca, Gura Râului, Fântânele, Sibiel, Vale, Săliște, Galeș, Tilișca, Aciliu și Amnaș.
  • Fondurile de vânătoare aflate în zona de supraveghere sunt: F.V.16 Apold, F.V.14 Săliște, F.V.12 Rășinari si F.V. 19 Ocna Sibiului.

În urma confirmării focarului, cadavrele au fost neutralizate, acestea nu au fost identificate și nici proprietarul acestora.

Pentru focarul identificat în F.V. Alțâna s-au stabilit următoarele:

  • Localitățile aflate în zona infectata sunt: Metiș, Răvășel, Moardăș, Mihăileni, Ighișu Vechi, Vecerd, Ghijasa De Sus, Ghijasa De Jos, Sălciu și Buia
  • Localitățile aflate în zona tampon sunt: Ștenea, Petiș, Șoala, Motiș, Valea Viilor, Moșna, Alma Vii, Pelișor, Zlagna, Bârghiș, Benești, Alțâna, Nocrich, Vurpăr Si Țichindeal
  • Fondurile de vânătoare aflate in zona infectata sunt: F.V.38 ALTANA, F.V.37 PELISOR si F.V.26 SEICA MARE
  • Fondurile de vânătoare aflate in zona tampon sunt F.V.30 MOSNA, F.V.40 AGNITA, F.V.23 VURPAR, F.V.24 TICHINDEAL si F.V.29 VALEA VIILOR

Ultima oră

Comentariul meu