program de weekend la muzeul astra - pescarii lipoveni gătesc pește proaspăt

În acest weekend vor avea loc cinci evenimente inedite la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului.

Pește proaspăt, gătit de pescarii lipoveni, activități cu specific apicol sau bazarul de primăvară sunt doar câteva opțiuni dintre cele pentru care puteți opta vizitând Muzeul Astra în acest weekend.

Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a

În cadrul acestui eveniment continuă activitatea de confecționat scule de pescuit pentru copii la Cherhanaua din Mahmudia, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aceasta va avea loc sâmbătă, între orele 14-16 și va reveni de luni, 26 aprilie și va continua până joi, 29 aprilie, în același interval orar. Cei interesați se pot programa la numărul de telefon 0740.708.214.

program de weekend la muzeul astra - pescarii lipoveni gătesc pește proaspăt

Stăm la masa de Florii cu lipovenii din Delta Dunării – 25 aprillie, în Duminica Floriilor, între orele 10 și 15

De Florii, la lipovenii din Mila 23 se așterne iarbă prin biserică, iar în timpul liturghiei, într-un anumit moment, se stă în genunchi, cu fruntea aplecată pe iarbă. Porțile caselor sunt împodobite cu diverse crenguțe înverzite sau chiar cu flori. La Florii se gătește în special scrumbie, fie marinată, fie malasolcă, fie prăjită.

program de weekend la muzeul astra - pescarii lipoveni gătesc pește proaspăt

Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, pescarii din Delta Dunării ne aduc bucuria Sărbătorii Floriilor în muzeu, gătind mâncăruri de pește, ca odinioară. Pentru a respecta distanțarea socială, anul acesta se va găti, duminică, 25 aprilie, începând cu ora 10 în trei zone din muzeu, respectiv: Gospodăria de pescar din Mahmudia, judetul Tulcea, zona morilor de vânt și la Târgul de Țară. Pescarii lipoveni vor găti peștele proaspăt în următoarele feluri: pește prăjit, chiftele (la Târgul de Țară), saramură (la Gospodăria de pescar, Mahmudia) și ciorbă de pește (în zona morilor de vânt).  Totodată, la cuptorul de la Gospodăria de pescar din Mahmudia, se va coace pâine, după rețete vechi, dobrogene. Servirea mâncărurilor se va realiza în toate cele trei locații între orele 12-15.

program de weekend la muzeul astra - pescarii lipoveni gătesc pește proaspăt

Despre albine și stupi – Animații și activități cu specific apicol

Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Școala din Ticera, monument funcțional în Muzeul ASTRA, între orele 10 și 16

În weekend, va fi organizată o activitate apicolă de mentenanță, bazată pe însârmarea și lipirea fagurilor pe ramele apicole cu redresor la sursă de curent (demonstrativ). Se pot repeta, la cererea publicului, activitățile din primele zile ale săptămânii.

program de weekend la muzeul astra - pescarii lipoveni gătesc pește proaspăt

Bazar de primăvară organizat în colaborare cuCercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor/  Handarbeitskreis Neppendorf .

Data: 24-25 aprilie 2021 sâmbătă & duminică

Interval orar 10:00-16:00 (în ambele zile)

Bazarul de primăvară organizat în colaborare cu Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor – Handarbeitskreis Neppendorf este găzduit în gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică, monument funcțional din Muzeul în aer liber. Bazarul oferă vizitatorilor posibilitatea de a achiziționa diverse produse realizate manual: broderii, ţesături, piese vestimentare de port specifice sașilor și landlerilor. Produsele sunt realizate de femei, fie în gospodăria proprie, fie la întâlnirile săptămânale desfășurate în perioada iernii. Evenimentul se adresează publicului dornic de a achiziționa obiecte manuale dar și de a afla informații legate de modul în care acestea sunt realizate.

program de weekend la muzeul astra - pescarii lipoveni gătesc pește proaspăt
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dulcele landlerilor – Gugelhupf24 – 25 aprilie 2021 sâmbătă & duminică, între orele 10 și 16

Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică

Dulcele landlerilor – Gugelhupf este o activitatea gastronomică. Aceasta se va desfășura sâmbătă, 24 aprilie, iar vizitatorii vor avea posibilitatea să învețe cum se prepară acest desert chiar de la femeile din comunitatea landlerilor din Turnișor.

Rețeta de Gugelhupf, venită în Tansilvania pe filieră austriacă, a devenită o emblemă a bucătăriei landlerilor. Checul era preparat la evenimente familiale deosebite (nuntă, botez), cu ocazia sărbătorilor (Crăciun, Paște, Rusalii) sau a evenimentelor sociale (intrarea în vecinătate a noilor membrii). Astăzi acesta se prepară în preajma sărbătorilor sau a evenimentelor familiare.

program de weekend la muzeul astra - pescarii lipoveni gătesc pește proaspăt

Pentru reușita rețetei avem nevoie de următoarele ingrediente: făină, lapte, zahăr, unt topit, ouă, drojdie uscată și sare, de preferat cantitățile acestora variind în funcție de mărimea vasului ceramic. În funcție de numărul de invitați forma recipientului diferea, astfel cu ocazia nunților, Gugelhupf-ul se prepara în recipiente ceramice de dimensiuni mai mari. Vasul ușor tronconic cu gura rotundă, buza îngroșată și baza rotundă, ușor concavă, este ornamentat, pe întreaga suprafață, cu nervuri semirotunde, cu curburile spre exterior, dispuse vertical. Central acesta dispune de un orificiu cilindric. Forma preparatului îi conferă un aspect fastuos, cum de altfel și ocaziile de servire erau speciale.

În același timp, în cele două zile, vizitatorii vor afla prin intermediul imaginilor fotografice realizate din teren cât și direct de la persoanele prezente în cadrul evenimentului din partea comunității din Turnișor, informații privind modul de pregătire al acestuia.

Mini-expoziție Formele folosite la prepararea Gugelhupf-ului

24-25 aprilie 2021 sâmbătă & duminică

Piese reprezentative folosite la prepararea Gugelhupf-ului și regăsite în colecțiile Muzeului ASTRA vor face subiectul unei mini-expoziții organizate în camera cu boltă a gospodăriei din Șeica Mică.

program de weekend la muzeul astra - pescarii lipoveni gătesc pește proaspăt

Ultima oră

Comentariul meu