Aducerea pe lume a unui copil reprezintă una dintre cele mai mari bucurii ale vieții. Viitoarele mămici au nevoie să se conecteze încă de pe durata sarcinii cu bebelușul lor, iar fiindcă fătul resimte tot ceea ce mama lui trăiește, este necesar ca gravidele să fie îmbrățișate mereu de o stare de bine.
Chiar dacă sunt însărcinate, viitoarele mămici pot face în continuare sport. Gimnastica prenatală are o mulțime de beneficii, atât pentru mămică, cât și pentru bebelușul care urmează să vină pe lume, iar printre ele amintim înlăturarea stresului, facilitarea nașterii, menținerea unei stări generale bune atât fizice, dar și psihice, prevenirea apariției edemelor și diminuarea durerilor nașterii. Însă printre cele mai importante dintre beneficiile gimnasticii prenatale este, poate, conectarea gravidei cu bebelușul ei. Ioana Maican este printre puținii antrenori din Sibiu care oferă astfel de servicii viitoarelor mămici, dorind să le ajute să se bucure la maximum de această perioadă a vieții lor.
De ce gimnastică prenatală
O mulțime de femei însărcinate din Sibiu își doresc ca, și pe durata sarcinii, să se mențină în formă. Există o variantă și pentru ele, iar sibianca Ioana Maican le propune gimnastica prenatală. Fiindcă are un studio de dans și lucrează mult cu copiii, viitoarele mămici au apelat la ea în repetate rânduri. „Am făcut acest curs de gimnastică prenatală pentru a le oferi o ramură sportivă și femeilor gravide, fiindcă în Sibiu nu există foarte multe astfel de săli. Am avut solicitări din partea mămicilor care vin cu cei mici la studio la noi”, spune Ioana.
Este cert faptul că societatea este din ce în mai industrializată. Femeile lucrează din ce în ce mai mult dintr-un birou, stând câte opt ore pe zi pe scaun în fața unui calculator. În lipsa mișcării, corpul își schimbă rapid forma, iar pentru a ne păstra sănătatea, este nevoie să facem cât mai des mișcare. „Este bine știut faptul că, în trecut, femeile aveau diverse activități ce presupun mișcarea. Mergeau la câmp, făceau treburi casnice, în principiu, își foloseau mult corpul. Acum, în lumea agitată în care trăim, este greu să găsim un echilibru. Femeile sunt din ce în ce mai statice, iar atunci când rămân însărcinate, nu știu dacă au voie să facă sport. Ei bine, pe durata sarcinii, sportul este extrem de important”, explică Ioana Maican.
Beneficiile gimnasticii prenatale
Gimnastica prenatală are o serie de beneficii, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Cu ajutorul Ioanei, viitoarele mămici pot crea o conexiune cu bebelușul lor. „În sarcină ne confruntăm cu multe probleme care pot fi evitate cu ajutorul gimnasticii. Sunt exerciții bazate pe stretching, care se lucrează pe salteluță și pe minge. De asemenea, există exerciții cardio, care ajută la prevenirea apariției varicelor, edemelor, altele care ajută la prevenirea apariției platfusului. Se lucrează și musculatura brațelor, pentru a susține venirea pe lume a bebelușului care are nevoie de protecție. Totodată, exercițiile de respirație au un rol extrem de important, fiindcă facilitează nașterea naturală. Ceea ce fac eu în studiu, pe lângă toate aceste exerciții practice, este conectarea mămicii cu bebelușul său. Este foarte important să ajutăm mămicile să se reconecteze”, spune Ioana Maican.
Cursuri online. Când va fi posibil, viitoarele mămici sunt așteptate în sală
Din cauza situației epidemiologice actuale, cursurile de gimnastică prenatală se desfășoară, deocamdată, online. Atunci când va fi posibil, Ioana așteaptă viitoarele mămici în studioul „Dance for you” situat pe strada Mihai Viteazul, numărul 1, din Șelimbăr, vis-à-vis de magazinul Lidl.
„Durata unei ședințe este de o oră, iar recomandarea mea este ca viitoarele mămici să aibă minim trei ședințe pe săptămână. Lucrez fie individual, fie cu grupuri formate din trei persoane maxim. În plus, le rog pe mămicile care își doresc să participe la aceste cursuri să prezinte o adeverință de la medic, din care să reiese că sunt apte pentru sport și dacă iau medicamentație sau nu”, spune Ioana Maican.
Tânăra sibiancă spune că viața viitoarelor mămici trebuie să continue în același ritm, iar mișcarea trebuie să fie nelipsită pentru o viață sănătoasă.