Taxele și impozitele pentru 2022 la Sibiu vor fi actualizate cu rata inflației
foto: arhivă

De anul viitor, sibienii vor plăti taxe și impozite mărite. De fapt, taxele și impozitele nu au fost majorate de autoritățile locale ci, conform legii, sunt actualizate cu rata inflației. Noile cifre au fost în dezbatere publică, iar acum proiectul de hotărâre ajunge pe masa consilierilor pentru a fi votat.

În fiecare an, conform legislației și codului fiscal, primăriile sunt obligate să actualizeze valoarea taxelor și impozitelor în funcție de rata inflației. Primăria Sibiu a făcut acest lucru, a calculat noile sume, iar proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii publice. Acest lucru înseamnă că anul viitor sibienii vor plăti taxe și impozite majorate cu 2,6 la sută față de valoarea din anul 2020.

Primăriile, pentru a recupera decalajul generat de rata inflației, sunt obligate, prin lege, să indexeze impozitele și taxele locale, care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, până la data de 30 aprilie, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior.

Acest lucru înseamnă că proiectul de hotărâre supus votului consilierilor locali prevede valoarea taxelor și impozitelor din Sibiu pentru anul 2022, dar mărite cu 2,6% față de valoarea din anul 2020.

Proiectul prevede însă că se menține facilitatea de reducere cu 10% a sumei datorate dacă impozitul pe clădiri, terenuri sau mașini este achitat până la 31 martie. Vor fi menținute și reducerile la impozitul pe clădiri în funcție de vechimea acestora.

Ultima oră

Comentariul meu