revoltă a medicilor de familie împotriva casei naţionale de asigurări de sănătate

Medicii de familie sunt nemulțumiți de modificarea contractului cadru de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), lucru ar complica functionarea cabinetelor de medicinp de familie în plină pandemie.

Sindicatul Național al Medicilor de Famiie cer prelungirea Contractului Cadru până la 31.12.2021 pentru a permite finalizarea unor negocieri reale între Colegiul Medicilor din România (CMR) și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu privire la viitorul contract. Prelungirea este solicitată deoarece medicii de familie nu sunt de acord cu modificările propuse de autorități.

„Surpriza a venit de la decidenți, care au lansat un proiect de norme de aplicare a Contractului Cadru cu reglementări diferite față de cele astăzi în vigoare. Schimbările au apărut în baza unor consultări și negocieri mimate și nefinalizate și nu sunt, cu certitudine, în avantajul medicilor sau al pacienților. Dacă în actualele condiții de criză economică și socială, unui singur medic de familie i se reduc veniturile, atunci schimbările propuse de CNAS nu sunt bune. Dacă li se reduc veniturile la mult mai mulți, atunci schimbările propuse sunt greșite de-a dreptul”, susțin reprezentanții SNMF.

Noile norme ar duce la o scădere a calității serviciilor medicale, consideră medicii.

„În proiectul CNAS, finanțarea, în principiu, a rămas aceeași – nu s-au modificat sumele și procente generale de finanțare. Normele noi, însă, determină medicul de familie să se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul său să supraviețuiască”, mai spun cei de la SNMF.

Reprezentanții maI vorbesc despre lipsă de respect și despre destabilizarea sistemului.

„Este de neînțeles cum decidenții aleg să reorganizeze acum sistemul de asistență medicală primară, în condițiile în care finanțarea stagnează dar mai ales în contextul pandemic, în care medicii de familie își concentrează efortul de a menține active serviciile de care depinde siguranța pacienților și stabilitatea cabinetelor de medicina de familie. Aceste aspecte se suprapun unei stări de spirit de extremă iritare datorată disproporției uriașe între activitatea depusă de medicii de familie și lipsa de recunoaștere din partea autorităților pentru medicina de familie, specialitate medicală lipsită de orice sprijin și profund nedreptățită în pandemie”, scrie în comunicatul SNMF.

Ultima oră

Comentariul meu