Sâmbătă, 17 aprilie, s-au împlinit 44 de ani de la cea mai mare tragedie montană petrecută în România. În anul 1977, după o avalanșă produsă la Bâlea Lac, 23 de elevi și profesori sibieni și-au pierdut viața. Erau în ultima zi de tabără.
Elevi și profesori de la Școala Germană din Sibiu se aflau într-o tabără de schi la Bâlea Lac, în vacanța de primăvară din 1977. Tragedia a avut loc chiar în ultima zi, pe 17 aprilie, scrie brasov.net
Ninsese mult în ultimele zile și, împreună cu profesorii lor, au ieșit să mai facă câteva ture cu schiurile înainte de plecare, însă o greșeală care avea să îi coste viața. Stratul gros de zăpadă proaspătă a pornit la vale sub greutatea lor şi toţi au fost înghiţiţi de avalanşă: 16 copii şi şapte adulţi.
Cadavrele multora dintre ei au fost scoase din apa îngheţată a lacului abia luni şi marţi, tragedia având loc într-o duminică. Ceaţa şi viscolul au întârziat sosirea ajutoarelor. Abia a doua zi a început căutarea victimelor.
Unele victime au fost găsite pe mal, altele au fost trase afară din lac. Acolo au fost împinse de forţa zăpezii.
Cadavrele au fost coborâte cu telecabina până jos, la Bâlea Cascadă, şi de acolo duse la morga din Sibiu. Părinţii copiilor, strânşi la Bâlea Cascadă, n-au fost lăsaţi să urce.
Autoritățile comuniste de la acea vreme au încercat să ascundă tragedia.
În memoria celor 23 de victime ale avalanşei, pe o stȃncă aflată mai sus de Cabana Bȃlea Lac, a fost amplasată o placă cu numele şi vȃrsta celor dispăruţi.
Zona de la Bâlea Lac este una periculoasă pentru turiști. În acest moment, acolo, stratul de zăpadă este de aproximativ trei metri, deși suntem la jumătatea lunii aprilie și ne pregătim de Paște.Riscul de avalanșă se menţine la gradul 3 din 5. Ninsorile din ultimele zile s-au depus în plăci instabile, care o pot lua oricând la vale, declanşând avalanşe.
Salvatorii montani îi sfătuiesc pe turişti să vină bine echipaţi. Toate traseele aflate în zona superioară cabanelor din Făgăraş rămân închise.