Șase supraviețuitori de pe Titanic au dispărut după tragedie - Povestea misterioasă

Șase chinezi au supraviețuit după scufundarea Titanicului. Salvarea unuia dintre ei a inspirat chiar o scenă faimoasă din film. Dar, cele șase persoane au dispărut din nou după tragedie. Povestea este una învăluită în mister.

Când luxoasa navă britanică Titanic s-a scufundat în Oceanul Atlantic, în aprilie 1912, mii de oameni au căzut în apele înghețate, scrie digi24.ro

Doar una dintre bărcile de salvare de pe nava care se scufunda s-a întors pentru a căuta potențiali supraviețuitori. În întuneric, salvatorii au găsit un tânăr chinez agățat de o ușă de lemn, tremurând, dar încă în viață.

Bărbatul respectiv era Fang Lang, unul dintre cei șase supraviețuitori chinezi de pe Titanic, iar salvarea lui a inspirat o scenă faimoasă a blockbusterului Titanic din 1997.

Dar supraviețuirea miraculoasă a chinezilor nu a însemnat și sfârșitul calvarului lor. La 24 de ore de la sosirea în centrul pentru imigranți din Ellis Island, New York, au fost expulzați din SUA din cauza unei legi controversate care interzicea imigrația chinezilor în SUA.

Cei șase bărbați au dispărut din istorie până acum. Un film documentar care tocmai a avut premiera în China, The Six, atrage atenția asupra identității și vieții lor, la 109 ani după călătoria peste ocean, potrivit BBC.

E o poveste despre Titanic, dar una care pune în lumină discriminarea rasială și politica anti-imigrație, care are o rezonanță specială în zilele noastre, după mai multe abuzuri îndreptate împotriva unor persoane de origine asiatică în SUA.

Cine au fost cei șase supraviețuitori chinezi de pe Titanic

Bărbații au fost identificați ca fiind Lee Bing, Fang Lang, Chang Chip, Ah Lam, Chung Foo și Ling Hee. Se crede că erau marinari care mergeau spre Caraibe pentru a-și găsi de lucru, spune Arthur Jones, regizorul britanic al The Six.

Numele supraviețuitorilor chinezi erau pe lista de pasageri a navei și au fost menționați în articolele despre scufundarea Titanicului. Dar, spre deosebire de ceilalți supraviețuitori care au fost transformați în eroi, chinezii au fost denigrați din cauza curentului anti-chinez din Occident, de la începutul secolului al XX-lea.

Într-un articol publicat la câteva zile după catastrofă, The Brooklyn Daily Eagle i-a numit pe supraviețuitorii chinezi „creaturi” care s-au urcat în bărcile de salvare „la primul semn de pericol” și s-au ascuns sub scaune.

Însă cercetările echipei de producție au arătat că această afirmație era neadevărată. Membrii au construit o replică a bărcii de salvare de pe Titanic și au descoperit că ar fi fost imposibil ca bărbații chinezi să se ascundă.

În alte articole, bărbații chinezi au fost acuzați că s-au îmbrăcat în haine de femei pentru a avea prioritate la urcarea pe bărcile de salvare.

Istoricul Titanic Tim Maltin spune că nu există nicio dovadă că supraviețuitorii chinezi au fost pasageri clandestini și că s-au deghizat în femei.

„Acestea au fost povești inventate de presă și de oameni după eveniment”, a declarat el pentru BBC.

Maltin spune că bărbații chinezi au încercat să ajute alți supraviețuitori. Fang Lang, cel care a fost găsit plutind pe pe o ușă, a vâslit ulterior o barca de salvare care a transportat în siguranță supraviețuitorii.

Ce s-a întâmplat cu ei după accident

Respinși de SUA, cei șase bărbați au fost trimiși în Cuba. Au ajuns apoi în Marea Britanie care se confrunta cu o lipsă acută de marinari, pentru că mulți fuseseră înrolați în Primului Război Mondial.

Chang Chip a rămas cu sechele grave după accident și a murit de pneumonie în 1914. A fost îngropat în mormânt nemarcat într-un cimitir din Londra.

Ceilalți au lucrat împreună în Marea Britanie până în 1920, când țara a intrat în recesiune, iar migranții nu mai erau văzuți cu ochi buni.

O parte din chinezii de pe Titanic s-au căsătorit cu femei britanice au avut copii. Dar politica anti-imigranți i-a obligat să părăsească țara rapid, lăsându-i în urmă pe cei dragi.

Ah Lam a fost deportat în Hong Kong, în timp ce Ling Hee a fost îmbarcat spre India.

Lee Bing a imigrat în Canada, în timp ce Fang Lang, care a navigat ani de zile între Marea Britanie și Hong Kong, a devenit în cele din urmă cetățean al țării care l-a respins prima dată – SUA.

Fiul unuia dintre supraviețuitori a aflat toată povestea recent

Tom Fong, fiul lui Fang Lang, s-a născut în Milwaukee, Wisconsin, la aproape jumătate de secol după scufundarea Titanicului.

Timp de decenii nu a știut nimic despre povestea tatălui său. „El nu a vorbit niciodată despre asta. Nici măcar cu mama mea”, a declarat el pentru BBC.

Fang Lang a decedat în 1985, la vârsta de 90 de ani. Abia la 20 de ani de la moartea sa, fiul lui a aflat de la un alt membru al familiei că tatăl său a fost supraviețuitor al Titanicului.

Tom Fong crede că tatăl său nu a vorbit despre asta din cauza traumei și a stigmatizării.

„Au existat multe informații care spuneau că s-au furișat sub barcă și s-au îmbrăcat ca niște femei. Povești de genul acesta circulau atunci”, spune el.

Când echipa de documentariști i-a depistat pe descendenții supraviețuitorilor, mulți dintre ei erau reticenți să vorbească din cauza stigmatizării trăite de membrii familiei cu un secol în urmă.

Ultima oră