a murit preotul sibian ioan ică senior
Sursa: Mitropolia Ardealului

Ioan Ică Senior, unul dintre cei mai importanți dogmatiști ai Bisericii Ortodoxe Române, s-a stins din viață. Părintele profesor a fost magistrul a aproape 40 de generații de absolvenți ai Facultăților de Teologie din Sibiu şi din Cluj-Napoca.

Comunitatea academică sibiană este în doliu. Părintele Ioan Ică senior s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani, potrivit ziare.com.

„Părintele a fost un mare dogmatist, în tradiția lui Dumitru Staniloae și Isidor Todoran. Potrivit experienței mele în acest domeniu, a fost unul dintre cei mai importanți ecumeniști al Bisericii noastre, mai ales în contextul dialogului ecumenic cu Bisericile Luterane. Între colegii de generație profilați și pe teologie ecumenică s-a distins nu doar printr-o bună cunoaștere a poziției ortodoxe într-o problemă aflată în discuție, ci și prin aprofundarea învățăturii de credință a partenerilor de dialog. În felul acesta a contribuit hotărâtor la cristalizarea unor puncte de convergență dintre învățătură de credință a Bisericii noastre și cele ale altor confesiuni creștine”, a anunțat preotul profesor Dorin Zosim Oancea.

Sicriul cu trupul neînsufletit al părintelui profesor va fi depus mațti, 13 aprilie, la ora 10:00, în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu. Slujba înmormântării se va săvârși, în Catedrala Mitropolitană, miercuri, 14 aprilie, de la ora 10:30. Prof. Ioan Ică senior va fi apoi înhumat în Cimitirul Muncipal Vechi din Sibiu.

Colaborator al fostei securități

C.N.S.A.S. a constatat în anul 2010, la solicitarea cotidianului „Evenimentul Zilei”, că preotul profesor universitar Ioan Ică senior a fost recrutat în anul 1975 în calitate de colaborator al Securității, semnând un angajament în acest sens, sub numele conspirativ „Lucian Popescu”. Decizia C.N.S.A.S. a fost confirmată de Curtea de Apel București prin sentința civilă nr. 6410 din 2.11.2011.

Nota de constatare a relevat că acesta a fost recrutat „pentru supravegherea informativă a cetățenilor străini care vizitează Institutul Teologic Ortodox și Mitropolia Ortodoxă din Sibiu” și a semnat un angajament sub numele conspirativ „Lucian Popescu”, din care reiese că a acceptat colaborarea în secret cu organe ale Securității Statului în direcția informării asupra unor aspecte sau fenomene negative, ce interesau această structură a statului.

Sursa: ziare.com

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Dumnezeu să-l ierte. Intradevar a fost un dogmatist talentat. Nu am știut de aservirea lui ka securitate. Multi preoți, profesori au colaborat cu securitatea.