Președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a explicat la o lună de la lansarea Portalului Medical, platforma finanțată din bani europeni care permite, între altele, accesul pacientului, on line, la propriul istoric medical, avantajele multiple ale acestui instrument electronic.
„Primele întrebări pe care medicii le adresează se referă la analizele din trecut, la felul în care au fost tratate anumite afecțiuni. Vor să știe când s-au făcut, să zicem, niște radiografii și ce au relevat acestea. Ei bine, toate aceste informații înseamnă un volum impresionant de documente. În plus, uneori necesită timp de căutare sau chiar drumuri la arhivele spitalelor. Portal Medical a fost gândit pentru a oferi în mod rapid, gratuit și sigur (mai ales în condiții de pandemie) acces la toate aceste documente. Un simplu cont de utilizator permite accesul la toate datele disponibile în arhivele Spitalului Județean Sibiu, ale Spitalului de Psihiatrie și ale Spitalului de Pneumoftiziologie. Pacientul poate partaja informațiile cu medicii fără să riște să piardă vreo filă din dosarul său ori vreo radiografie”– explică Daniela Cîmpean.
Eforturile Consiliului Județean Sibiu pentru elaborarea Portalului Medical au constat, între altele, în digitalizarea a nu mai puțin de 4,5 milioane de documente aflate în arhivele celor trei spitale, însă, cu efect. De la lansarea sa, în urmă cu mai bine de o lună de zile, peste o mie de sibieni au accesat domeniul https://portalmedical.cjsibiu.ro, fie direct, fie utilizând site-ul Consiliului Județean Sibiu, beneficiind astfel de toate avantajele sistemului, de la vizualizarea și posibilitatea de partajare a istoricului medical și până la programarea on line la cabinetele din cele trei spitale – Județean, de Psihiatrie și de Pneumoftiziologie.
PORTAL MEDICAL necesită simpla creare, în câteva minute, a unui cont din partea utilizatorilor în platforma https://portalmedical.cjsibiu.ro. Trebuie folosit fie codul de pacient primit de la oricare dintre cele trei spitale, fie numărul de document de pe cardul electronic de asigurări de sănătate (poziția 4 -număr document). De asemenea, sunt necesare pentru crearea contului de utilizator codul numeric personal și o adresă de e-mail valabilă. Odată creat contul, pacientul va avea într-un singur loc, fără riscul de a se pierde ceva, toate analizele sale, toate documentele emise de către spital și le va putea partaja, electronic, daca dorește, cu medicul de familie sau cu alți medici care pot avea acces la sistem.
Avantajele, facilitățile Portalului Medical dar și modalitatea de creare a unui cont se găsesc pe
Portalul a fost realizat la inițiativa Consiliului Județean Sibiu fiind parte a unui amplu proiect realizat cu fonduri europene intitulat “Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune Socială. Unitate. Sibiu-Strategia 2030” (cod MySMIS 126475) și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Activitățile principale ale proiectului sunt elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Județului Sibiu 2021-2030, implementarea unor soluții tehnice în domeniul sănătății și Retro-digitalizarea documentelor din arhiva Consiliului Județean Sibiu, DGASPC Sibiu și a spitalelor din subordinea CJ Sibiu. Proiectul din care face parte și realizarea Portalului Medical are o valoare totală de 3.701.804,04 lei, din care 3.627.767,93 lei este valoarea cofinanțării nerambursabile și are o durată de 30 de luni.