Vaccinarea cu serul AstraZeneca continuă în România la toate categoriile de vârstă, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, scrie Mediafax.
România a decis să administreze vaccinul AstraZeneca tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat joi, într-o conferință de presă, că în România situația epidemiologică generată de pandemie este îngrijorătoare, cu circa 4.500 de cazuri noi de COVID-19 raportate în fiecare zi și peste 150 de decese. „Se constată că la 100 de oameni diagnosticați cu COVID-19 2,5 persoane decedează. Practic aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment. Din păcate s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor de COVID-19 inclusiv la rândul populației tinere”, a afirmat Gheorghiță.
Acesta a reiterat ideea că evenimentele trombotice raportate sunt foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc categoric riscurile care survin după vaccinare. „Este foarte important să continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile și la parametri cât mai ridicați. Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populație să se vaccineze cât mai curând posibil pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii. Temporizarea vaccinării sau renunțarea la vaccinare ne poate duce în fața unor forme severe de îmbolnăvire atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru. Mai mult decât atât, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pe care dorim cu toții să o atingem tocmai pentru a stopa și a diminua efectele nocive ale pandemiei mai mult”, a afirmat medicul.
În urma ședinței de lucru care a avut loc joi, România continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. De asemenea, persoanele vaccinate cu prima doză vor continua rapelul cu același tip de vaccin, iar persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. „De asemenea, în urma investigațiilor medicale pentru acele posibile cazuri se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin”, a declarat Gheorghiță.
EMA a decis că beneficiile vaccinării depăşesc riscurile acestor eventuale efecte secundare. EMA a precizat clar că nu s-au identificat factori de risc legaţi de sex, de vârstă, motiv pentru care nu au fost restrânse condiţiile de utilizare. Cu toate acestea, Spania, Italia şi Belgia au limitat utilizarea vaccinului.
Sursa: Mediafax