Consilierii locali au votat joi bugetul municipiului Sibiu pentru anul 2021. Este cel mai mare buget din istoria orașului, dar acest lucru nu a dus neapărat la un consens în interiorul Consiliului Local. Până la votul în unanimitate au existat câteva discuții în contradictoriu între doi consilieri locali și primarul Astrid Fodor.
Votul bugetului local ar fi trebuit să se desfășoare simplu și repede. Doar că înainte de a-și exprima votul, consilierul local USR PLUS, Ionuț Ghișe, a deschis Cutia Pandorei. A ținut să atragă atenția asupra felului în care s-a desfășurat dezbaterea publică pentru buget. ”Noi, grupul USR PLUS vă transmitem câteva chestiuni pentru a pe viitor să nu se mai întâmple așa- legat de dezbatere. Nu a existat o dezbatere reală, cele 15 zile de dezbatere a fost așa, doar să fie bifată, cum de altfel aflăm și noi din consultările publice, unde au fost înregistrate doar 25 de propuneri și sugestii. Considerăm că un comunicat nu este de ajuns, dorim pe viitor să fie implementată o altă strategie de comunicare cu cetățenii Sibiului, cu societatea civilă în general. anul acesta din păcate, totul a fost pe repede înainte, o dezbatere de formă, iar această abordare ar fi bine să se schimbe”, a fost intervenția lui Ionuț Ghișe.
Cătălin Stanciu, de la PSD, a simțit nevoia că e loc de o nouă intervenție, și i-a transmis colegului Ghișe că ”Faceți parte dintr-o formațiune care se află la guvernare de anul trecut. Acest proces pe repede înainte se datorează formațiunii din are faceți parte, nu puneți în cârca altora, aceste lucruri ar fi trebuit discutate înainte și cu președintele partidului din care faceți parte, iar aceste lucruri, poate pe viitor, dacă le veți reglementa la nivel național le vom putea aplica și noi, local”.
Ionuț Ghișe insistă și spune că se referea la faptul că ”este vorba despre schimbarea modalității de a dezbate bugetul. E necesar să se dezbată cu societatea civilă, asociații de profil, despre genul acesta de dezbatere vorbesc, între administrația locală și cetățeni, care să se facă din timp, din decembrie poate”. Ionuț Ghișe a cerut ca pe viitor proiectele de buget să fie prezentate sub o altă formă, pentru că ”este greu să citești 400 de pagini într-un format în care nici nu poți căuta ceva anume și nu este prietenos din punct de vedere digital”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor a intervenit și a spus că elaborarea, dezbaterea proiectului de buget s-au făcut conform legislației în vigoare, iar faptul că au fost doar 25 de propuneri din partea sibienilor reflectă că aceștia au fost de acord cu felul în care s-a elaborat proiectul. Pe același ton, Cătălin Stanciu i-a atras atenția consilierului Ionuț Ghișe că aceste aspecte legate de dezbatere au fost discutate, iar ședința extraordinară a fost convocată pentru a se vota bugetul Sibiului și nu pentru discuții.
Primarul Astrid Fodor a intervenit, punând punct astfel discuției. ”Nu era necesar dar unii așa considera, este nevoie sa vorbim si este multe ori destula demagogie în ce vorbim. Eu mi-aș fi dorit ca înainte să ne fi trimis cele 44 de propuneri să citiți măcar comunicatele de presă care le dăm tot la 2 zile, și ați fi știut că 14 dintre ele sunt cuprinse nu numai în buget, sunt deja în derulare. Să fii consilier local și să nu știi ce proiecte se derulează de către administrație, dacă nu citiți comunicate puteați să veniți să vă documentați, nu să ne trimiteți propuneri care deja sunt implementate, sunt comunicate, nu doar că știm noi aici un grup de oameni, plus latele care nu au legătură cu realitatea. Și mie îmi trimit cetățenii tot felul de propuneri, dar una este vrutul și alta este pututul și realitatea și eficiența și oportunitatea de care noi trebuie să ținem cont. Nu e totul să luăm cuvântul, să scriem ceva pe Facebook, este nevoie de multă muncă, de multă analiză și de studiu dacă ești consilier local și vrei într-adevăr să te implici constructiv în ceea ce trebuie făcut în acest municipiu.”, a spus Astrid Fodor.
Ionuț Ghișe, vizibil intimidat de reacția primarului, a spus ”E nevoie de comunicare cu oamenii, doamna primar, e nevoie de comunicare”
Iar finalul a fost de ținut minte: ”Fiecare cu comunicarea lui”, a încheiat Astrid Fodor.