Un sibian a contestat în instanță carantinarea Cisnădiei - „Un abuz, măsura este discriminatorie”

Andrei Bițu, vicepreședintele Asociației Județene de Fotbal Sibiu, a contestat în instanță decizia autorităților de a carantina orașul Cisnădie. Cisnădianul consideră măsura abuzivă și discriminatorie, în contextul în care, alte orașe din țară au o rată de infectare mai mare și, cu toate acestea, nu s-au impus restricții dure.

Cisnădianul Andrei Bițu a atacat în instanță decizia autorităților de a carantina orașul Cisnădie. Acesta a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, dar și Instituția Prefectului – Județul Sibiu. „Astăzi a fost înregistrată contestația, luni e termenul și se judecă în 48 de ore”, a spus Andrei Bițu, pentru Ora de Sibiu.

Cisnădia, carantinată – Orașe cu rată de infectare mai mare, nu

Bărbatul a contestat decizia carantinei, motivând-o ca fiind abuzivă și discriminatorie. „Sunt locuitor al orașului Cisnădie și mă adresez instanței pentru a opri un abuz pe care îl consider evident, Am ajuns, la fel ca mulți alți cetățeni, să fiu revoltat și să îmi cer dreptul constituțional la libertate și la egalitate în fața legii în instanță, ca urmare a unei măsuri dispuse de guvern, disproporționată. România se află într-o stare de alertă care ajunge să producă efecte mai restrictive comparativ cu o situație de urgență, lucru inadmisibil ținând cont că starea de alertă este o situație din punct de vedere legal de o gravitate mult mai scăzută”, spune cisnădianul în contestație.

Andrei Bițu spune, în acțiunea în anulare, că orașul Cisnădie avea o rată de infectare de 6,49/1.000 locuitori în momentul carantinării. Acesta dă exemplu municipiul Dej, care are o rată de incidență de 6,77/1.000, dar și municipii mari precum Cluj-Napoca, Brașov și București, care au o rată de peste 7, dar nu sunt în carantină.

Bițu: „E încălcat principiul egalității în fața legii”

Sibianul consideră că măsura carantinei a fost dispusă discriminatoriu și fără un temei legal. „Doresc să arăt instanței că este încălcat principiul egalității în fața legii, măsura carantinei este dispusă discriminatoriu și fără temei legal. (…) DSU acționează abuziv, instituind în starea de alertă măsuri mai severe aferente stării de urgență, iar modul de aplicare nu este unul unitar, apelând la principii care încalcă legea, conform cărora unele dintre orașe sunt favorizate și altele îngreunate cu măsuri disproporționate.

Solicit instanței să constate nelegalitatea actului normativ și să oblige intimații să dispună încetarea efectelor acestui act, precum și la achitarea daunelor morale, dovedite implicit ca urmare a restrângerii drepturilor și libertăților cetățenești”, se arată în contestația sibianului.

Un sibian a contestat în instanță carantinarea Cisnădiei - „Un abuz, măsura este discriminatorie”

Un sibian a contestat în instanță carantinarea Cisnădiei - „Un abuz, măsura este discriminatorie”

INSP știe că Cisnădie e comună, nu oraș

Andrei Bițu a cerut de la instituțiile abilitate detalii privind motivele pentru care Cisnădia a intrat în carantină. A adunat datele explicative inclusiv de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În răspunsul de la INSP Cisnădia este înscrisă ca fiind comună, și nu oraș, astfel că sibianul are bănuieli că această eroare ar fi cântărit mult în luarea deciziei.

Un sibian a contestat în instanță carantinarea Cisnădiei - „Un abuz, măsura este discriminatorie”

„În avizul de la INSP au trecut comuna Cisnădie. E o mare diferență între mediul rural și urban. Eu bănuiesc că dacă Cisnădia e trecută la rural, e de înțeles, căci în comune nu sunt multe farmacii, nu prea sunt spitale. Deci indicele și modul de calcul a fost diferit. Poate este o eroare, dar apare în documente oficiale”, mai spune Andrei Bițu.

Cisnădianul spune că, pe lângă motivele mai sus amintite, și anume abuzul și măsura discriminatorie, a luat decizia de a da în judecată autoritățile după ce a fost nevoit să anuleze un concediu plănuit. „Eu aveam un concediu rezervat și m-am trezit a doua zi că intrăm în carantină. Cu o zi înainte, directorul DSP Sibiu a transmis că nu va intra în carantină. (…) Lista cu localitățile cu rata de incidență mare este foarte lungă. La noi de ce s-a impus carantină și la alții nu?”, a spus, pentru Ora de Sibiu, Andrei Bițu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică