e bine sau nu că se închid magazinele la ora 18.00 - experții vin cu concluziile

Una din măsurile luate de autorități pentru prevenirea răspândirii coronavirusului este închiderea magazinelor la ora 18. Foarte mulți români sunt nemulțumiți de această decizie, iar experții vorbesc despre ea și spun că nu va duce exact la opusul celor preconizate și anume creșterea numărului de infectări.

Logica din spatele afirmaţiei lor este una simplă. Oamenii vor fi în continuare nevoiţi să meargă la magazine pentru a-şi cumpăra alimente, însă vor avea mai puţin timp la dispoziţie. Asta înseamnă noi aglomeraţii, adică un cadru ideal pentru noul coronavirus de a se răspândi şi mai mult, scrie adevarul.ro

e bine sau nu că se închid magazinele la ora 18.00 - experții vin cu concluziile

Ce spun studiile

Pe de altă parte, există şi studii în acest sens, spun experţii, care arată fără niciun dubiu că măsura nu doar că nu e eficientă, ci va provoca noi focare de coronavirus. Primul care a atras asupra acestui fapt a fost Ştefan Voinea, consilier pe probleme de transparenţă şi integritate al ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Voinea a publicat inclusiv rezultatele ultimului studiu serios întocmit pe această temă şi publicat de prestigioasa revistă Nature Human Behaviour.

Însă şi alţi experţi importanţi în politici de sănătate publică i-au dat dreptate profesorului Voinea. Ştefan Voinea a notat într-o postare pe Facebook că a făcut un review al studiilor privind intervenţiile non-farmaceutice cu privire la răspândirea coronavirusului.

În urma acestei analize, Voinea atrage atenţia că nu a găsit nici măcar un indiciu că reducerea orelor de funcţionare a magazinelor ar putea fi o soluţie pentru combaterea pandemiei. „Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervenţiile non-farmaceutice (NPIs) care funcţionează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcţionare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcţionare mai restrâns înseamnă şanse mai mari de a genera aglomeraţie, deci risc mai mare de infectare”, atrage el atenţia.

Ce spun experţii

Profesor universitar în SUA, la University of Iowa, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş, a confirmat cele spuse de Voinea şi a atras atenţia că autorităţile s-au pripit atunci când au luat această decizie. „Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere.

Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni (cât timp şi câţi oameni). Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în supermarketuri în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare

Dacă se aplică restricţia orei dar nu se aplică restricţia numărului de persoane = focare masive de infecţie ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricţia generală şi să fie restricţionat accesul în mall-uri sau la petreceri private”, a atenţionat Cherecheş, care până de curând a fost consilier onorific al secretarului de stat Andreea Moldovan. A renunţat, însă, la funcţie într-un moment în care a realizat că opiniile sale nu au găsit ecou în Ministerul Sănătăţii.

Opinia lui Voinea şi Cherecheş este susţinută şi de Oana Geambaşu, expertul român în sănătate publică desemnat de Comisia Europeană să coordoneze studiile privind modul în care noul coronavirus afectează populaţia statelor membre. Oana Geambaşu spune că măsura de a închide mai devreme magazinele comportă riscuri majore. „Legat de măsurile din Romania, unele adoptate de curând, multe au fost eficiente în alte ţări şi pot fi utilizate ca exemple de bune practici, analizate şi adaptate realităţii din România.

De exemplu, una dintre cauzele principale de infectare peste iarnă ştim că a fost data de întâlnirile în grupuri restrânse, unde ne simţim în siguranţă şi credem că putem renunţa la măşti în spaţiile închise. Poate fi o petrecere acasă la cineva, seara, de exemplu. Deci restricţiile de deplasare după ora 20:00, dat fiind că ştim că sunt o soluţie pentru o cauza reală de răspândire, ajută.

În schimb, dacă se reduce numarul de ore în care populaţia are acces la supermarketuri, putem avea un rezultat de aglomerare, ceea ce s-a întâmplat şi în alte ţăr, şi posibil un efect exact opus, de super-spreading”, a atras atenţia experta. Şi medicul Angela Câmpean consideră că măsura închiderii magazinelor va face ca secţiile ATI să se umple şi mai mult. „Astfel de măsuri au fost luate la un moment dat şi în alte ţări, dar după ce s-a aflat rezultatul studiilor s-a renunţat la ele. De fapt, s-a dovedit că această măsură duce la noi aglomerări, iar boala se va răspândi şi mai uşor. Sigur că cele mai multe dintre restricţiile adoptate sunt bune şi reprezintă o soluţie pentru a frâna pandemia, însă restrângerea orarului magazinelor e absurdă şi nu doar că nu va da rezultate, dar cei care au adoptat-o vor avea pe conştiinţă sute, dacă nu mii de noi cazuri”, spune Câmpean.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică