Primăria Municipiului Sibiu a organizat în această săptămână un workshop online pentru consultarea factorilor interesați și a comunității creative din Sibiu, în cadrul căruia firma Ove ARUP & Partners International Limited, contractată pentru elaborarea studiului de prefezabilitate pentru Centrul de Conferințe și Spectacole din Sibiu, a prezentat rezultatele preliminare.
“Realizarea studiului de prefezabilitate, necesar construirii acestui Centru, a parcurs etape importante, iar acum încep să se contureze primele rezultate. Firma contractată pentru elaborarea acestui studiu a participat la o nouă consultare organizată de Primăria Municipiului Sibiu, la care au fost invitați să participe instituții culturale, organizatori de evenimente și arhitecți. Aceste consultări și dezbateri sunt esențiale pentru un proiect atât de amplu și important al orașului. În această fază, firma ARUP a prezentat viziunea generală și conceptul pe care îl propune pentru viitoarea clădire.” , spune Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu.
La întâlnire au participat primarul Astrid Fodor, echipa Primăriei care gestionează acest proiect, reprezentanții firmei ARUP care elaborează studiul, fiind invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor culturale din Sibiu, organizatori de evenimente, arhitecți și reprezentanți ai unor ONG-uri care au transmis opinii și sugestii pertinente, utile pentru echipa care elaborează acest studiu. În total au fost prezente 35 de persoane, dintre care 22 de persoane din partea comunității cultural-creative cu care Primăria Municipiului Sibiu va menține o colaborare activă în perioada care urmează.
Pe scurt, studiul de prefezabilitate a stabilit:
VIZIUNEA rezultată din analiza situației prezente din Sibiu, din discuțiile cu administrația locală, cu instituțiile de cultură, arhitecți și organizatori de evenimente. Aceasta se axează pe caracterul unic al Sibiului și redarea conceptului de oraș festival. S-a plecat de la conceptul unui Centru deschis publicului, în care să se simtă energia orașului, care să nu fie doar spațiu de spectacole, repetiții și conferințe. Infrastructura Centrului ar urma să fie de cea mai înaltă calitate și ar putea suporta un format dinamic al activităților din cele mai diverse domenii, inclusiv conexe activității principale.
CONCEPTUL, care definește în mare funcțiunile și spațiile clădirii. Firma ARUP a prezentat o listă a spațiilor propuse în viitoarea clădire, de la spațiile pentru evenimente și repetiții și până la spații tehnice și de securitate, facilități pentru petrecerea timpului liber și spații de birouri. Practic, săile de activități modulare și adaptabile ar urma să fie nuclee ale Centrului, conectate prin alei, piațete interioare, pasaje și punți de legătură care să oglindească într-o manieră arhitecturală modernă străzile din centrul istoric care leagă zonele de interes, dar reprezintă în sine o atracție pentru public, prin arhitectura deosebită.
Sălile pentru activități/evenimente ocupă, bineînțeles, cea mai mare suprafață. Ineditul constă în tehnica ce permite transformarea acestora în funcție de eveniment: sala de spectacol, sală de concerte, sală pentru conferințe, etc.
Una dintre sălile de activități este prevăzută a fi dotată cu tehnologie de ultimă generație, permițând crearea de deschideri pentru modificarea formei și funcției, dar și un spațiu pentru proiecții digitale.