visezi să devii astronaut? agenția spațială europeană recrutează
L’astronauta della NASA, Ricky Arnold, durante la sua passeggiata spaziale intorno alla Stazione Spaziale Internazionale, eseguita il 14 giugno scorso per installare alcune telecamere ad alta definizione (NASA)

De astăzi, 31 martie, până pe 28 mai, Agenția Spațială Europeană (ESA) primește CV-uri pentru recrutarea de astronauți. A trecut mai bine de un deceniu de când Agenția Spațială Europeană a mai făcut angajări pentru echipul său de astronauți.

Cererile pentru acest loc de muncă ieșit din comun se pot depine prin intermediul site-ului de angajare al ESA. Se așteaptă ca procesul de selecție să se încheie în octombrie 2022.

Agenția Spațială Europeană (ESA) oferă șase locuri pentru astronauți și până la 20 pentru o echipă de rezervă pentru misiuni specifice, după cum a explicat de David Parker, șeful cercetării umane și robotice la ESA, la o conferința de presă din februarie în care a fost prezentată inițiativa.

Solicitanții trebuie să fie cetățeni ai unui stat membru al spațiului ESA, România fiins unul dintre acestea. Candidatul trebuie să fi absolvit un master și să aibă cel puțin trei ani de experiență profesională în științele naturii, inginerie, matematică, medicină sau pilotarea avioanelor.

Stăpânirea limbii engleze și cunoașterea unei a doua limbi sunt deasemenea necesare pentru a aplica. Alte calități importante pentru viitorii astronauți vor fi rezistența la stress și păstrarea calmului în situații limită, abilitatea de a lucra în cadrul unei echipe multiculturale și multidisciplinare, precum și disponibilitatea de a călători.

ESA pune accentul pe diversitatea de gen în sesiunea aceasta de recrutare. În noua echipă de astronauți, agenția spațială încurajează în special femeile să se înscrie. În 40 de ani de istorie au existat doar două femei astronaute: franceza Claudie Haigneré și italianca, încă activă, Samantha Cristoforetti.

Un loc pentru un astronaut cu dizabilități

Agenția spațială are și un post vacant în cadrul Proiectului Parastronaut, care va selecta astronauții cu anumite dizabilități fizice. Acest proiect este primul din lume care vrea să elimine barierele care împiedică persoanele cu dizabilități fizice să îndeplinească misiuni spațiale.

„Reprezentarea tuturor sectoarelor societății este o preocupare pe care o luăm foarte în serios”, a spus Parker. „Diversitatea la ESA nu ar trebui să se aplice doar originii, vârstei, sau sexului astronauților noștri, ci și dizabilităților fizice. Pentru ca acest vis să se împlinească, pe lângă procesul de recrutare a astronauților, vom lansa Proiectul de viabilitate Parastronaut, deoarece a sosit timpul să mizăm pe această inovație ”.

Agenția va răspunde astfel la numeroase necunoscute ce pot interveni pentru a asigura viabilitatea misiunilor de acest tip. Scopul este ca, în viitor, oamenii care au fost excluși din cauza stării lor fizice să poate deveni astronauți.

Aproximativ 10.000 de persoane s-au înscris în 2008, când a avut loc ultima recrutare, pentru un total de șase locuri. Pentru mai multe informații, accesează  https://www.esa.int/About_Us/Careers_at_ESA/Recruitment_Process

Ultima oră

Comentariul meu