prefectul, despre azilul ororilor din sibiu - „nu este un cămin. nu a existat așa ceva”

Mai mulți bătrâni infectați cu coronavirus au ajuns, la finalul săptămânii trecute, la spital, în stare gravă, după ce proprietarul unui azil i-a abandonat în clădirea din centrul Sibiului. Cele șaptesprezece persoane locuiau în „azilul” de pe strada Moș Ion Roată. „Casa Seniorilor” era însă cămin pentru vârstnici doar pe site și pe Facebook, căci, în realitate, nu a existat niciodată un aviz pentru o astfel de activitate. Prefectul Sibiului, Mircea Crețu, a declarat, marți, că locația nu poate avea titulatura de cămin pentru vârstnici întrucât „persoanele locuiau la domiciliul respectivului administrator”.

Focarul de coronavirus de la Casa Seniorilor a fost depistat la finalul săptămânii trecute. Administratorul locației s-a simțit rău și a chemat ambulanța. Așa a fost depistat ca fiind infectat cu covid-19, ulterior toate persoanele din locație fiind testate. Acolo locuiau 15 vârstnici care erau „beneficiarii” azilului.

VEZI AICI IMAGINI CU MOMENTUL ÎN CARE BĂTRÂNII AU FOST SCOȘI DIN AZIL

Echipajele de pe ambulanțele care au ajuns la fața locului au fost nevoite să spargă ușa de la intrare pentru a ajunge la vârstnicii care nu erau supravegheați de nimeni, iar unii dintre ei erau înfometați și deshidratați.

Prefectul: „Să nu îi mai zicem azil, că nu a existat așa ceva”

Autoritățile au transmis că „azilul” nu avea autorizație de funcționare și nu a avut vreodată vreo licență pentru furnizarea unor astfel de servicii sociale. Întrebat despre situația de pe strada Moș Ion Roată, prefectul Sibiului, Mircea Crețu, a spus că respectiva locație nu poarte fi numită „cămin pentru vârstnici” fiindcă a funcționat ilegal.

„În primul rând, să nu îi mai zicem cămin de bătrâni, că nu a existat așa ceva. E ca atunci când o persoană își ia în grijă un număr de persoane și face nu știu ce cu ele. Să nu îi mai zicem cămin de persoane vârstnice, că nu a fost autorizat de AJPIS sau de alte instituții ale statului. O persoană care a ținut acasă la dânsul aceste persoane. O să vedem în ce condiții, dacă a respectat legislația. Instituțiile statului verifică situația și când avem date noi le vom comunica”, a transmis prefectul.

Crețu a precizat că dovada că acela nu era un cămin pentru vârstnici este faptul că oamenii nu au fost incluși în programa de vaccinare, așa cum s-a făcut la fiecare centru rezidențial din județ. „Dacă ar fi fost un cămin de vârstnici, ar fi fost deja vaccinate acele persoane și nu am fi avut aceste probleme”, a spus prefectul.

prefectul, despre azilul ororilor din sibiu - „nu este un cămin. nu a existat așa ceva”
Clădirea azilului ororilor de pe strada Moș Ion Roată

Ce se întâmplă cu vârstnicii din „azil”

ITM Sibiu, IPJ Sibiu și IJJ Sibiu au început din data de 28.03.2021 verificările în ceea ce privește situația persoanelor găsite și a activității acestei entități. Prefectul Sibiului spune că se vor lua decizii cu privire la acei beneficiari.

„Vorbim despre un cămin clandestin, deci aici este vorba și de asistența socială, care are un rol determinant. Vor trebui să vadă dacă cei internați acum la spital și au fost în locuința acestui domn, dacă au aparținători, iar aceștia vor trebui să ia decizii pentru persoanele astea. Pentru cei externați, se va vedea unde vor fi duși, ori la domiciliul aparținătorilor, ori într-un cămin adevărat, în funcție de nivelul stării de sănătate”, a mai precizat Crețu.

Ultima oră

Comentariul meu