”knock-out” pentru fitness-ul și culturiștii din sibiu după închiderea sălilor - ”vom ieși în stradă. oamenii au nevoie de mișcare”
FOTO - Arhivă

Decizia luată de autorități de a înăsprii restricțiile în localitățile unde rata de infectare este mare, stârnește nemulțumiri și la Sibiu. Printre deciziile adoptate, se numără și închiderea sălilor de sport, în localitățile în care rata de incidență depășește 4 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Sibiu este de 4,7, ceea ce înseamnă că sălile de fitness vor fi închise până când incidența va scădea sub pragul de 3 (DETALII AICI). Din aceste motive, culturiștii și practicanții de fitness din Sibiu vor să protesteze, nemulțumiți fiind de deciziile luate de Guvernanți.

Sportivii sibieni și oamenii pasionați de mișcare, dar și cei care dețin afaceri în domeniul fintess-ului sunt indignați de decizia adoptată de autorități. Ei afirmă că sportul contribuie la dezvoltarea imunității și că dacă posibilitatea de a face mișcare este îngrădită, riscul de infectare crește.

”Eu cred că decizia nu va ajuta la reducerea numărului de cazuri. Lumea se va îmbulzi în magazine și mai mult, se va aglomera și mai mult orașul. Dacă nici prin sport nu faci imunitate, atunci prin ce să-ți mai poți menține și îmbunătăți sănătatea? Pentru noi, cei care deținem afaceri în acest domeniu este foarte greu, nu producem nimic și nu avem nicio susținere din partea nimănui. Abia și-a mai revenim lumea după starea de urgență și s-a apucat de sport și acum iar se vor opri, cu siguranță mulți nu vor mai reveni la sală după încă o pauză. ”, spune Tudor Răzvan, antrenor și proprietar al clubului sportiv HWARANG Sibiu.

CITIȚI ȘI: Noile restricții pentru Sibiu, Șelimbăr și Cisnădie – Circulația interzisă după 20:00. Magazinele, program până la 18:00 – Sălile de fitness se închid

Antrenorii spun că cel mai greu este să menții oamenii motivați

Antrenorii de fitness care au un grup de clienți pe care îi ajută în atingerea obiectivelor propuse sunt și ei într-o situație dificilă. Aceștia spun că este greu să păstrezi motivația persoanelor care sunt la început de drum și încearcă să-și schimbe stilul de viață.

”Este foarte greu să păstrezi oamenii motivați în condițiile actuale. După o perioadă în care au muncit pentru a obține niște rezultate, vine momentul de pauză, care pentru mulți poate fi un motiv care să-i determine să renunțe și este păcat. Încercăm să găsim soluții, să facem antrenamente online acasă dar este greu. În plus, noile restricții nu vor face decât să aglomereze și mai mult locurile deja foarte populate, cum ar fi magazinele și supermarketurile”,  spune antrenorul sibian, Eduard Paul.

Trainerii afirmă că în ultima perioadă, oamenii au îndrăgit mai mult sportul și era una din activitățile recreative care le aducea plăcere, care acum, din păcate, a devenit interzisă.

”Închiderea sălilor de fitness nu mi se pare o soluție plauzibilă. Omenii au nevoie de mișcare, au nevoie sa își întărească sistemul imunitar, nu sa stea așezați toată ziua pe un scaun, privați de drepturi și libertăți. În ultima perioadă, am observat ca tot mai multe persoane sunt doritoare de mișcare și veneau cu entuziasm la sală, iar acum l-i s-a interzis și „bucuria” asta. Cred ca decizia asta afectează pe toată lumea. Atât psihic, cât și fizic, financiar nu mai vorbim..”, spune antrenorul de fitness, Ana Dănilă.

Sportivi din Sibiu și din toată țara, protestează împotriva deciziei de închidere a sălilor

Pentru a-și declara nemulțumirea în raport cu deciziile luate și a-și putea spune ”off-ul”, sportivi din toată țara au format un grup pe Facebook, care se numește ”TOTI SPORTIVII IES ÎN STRADĂ!!!”, unde se adună persoane din toate orașele afectate de noile măsuri restrictive și se discută despre organizarea protestelor. Membrii spun că vor ieși în stradă să protesteze și au de gând să facă manifestații sportive scurte în cadrul magazinelor sau a supermarket-urilor, ca să demonstreze autorităților că riscul de infectare într-o sală de sport nu se compară cu cel de la cozile imense la casele magazinelor. La Sibiu, se preconizează un protest vineri, 26 martie la ora 18.00.

”Și aseară, din câte știu au ieșit băieții în stradă și au protestat în fața Prefecturii. În toată această situație, sportul nu este promovat deloc, însă cu toții știm că imunitatea crește prin sport și mișcare.”, spune antrenorul Claudiu Mitea.

Mai mult decât atât, sportivii au găsit și soluții care i-ar putea ajuta să ”fenteze” sistemul.

Unul din membrii grupului a venit cu o propunere ingenioasă care, spune el, ar putea fi folosită de patronii sălilor pentru a putea activa legal în continuare.

”knock-out” pentru fitness-ul și culturiștii din sibiu după închiderea sălilor - ”vom ieși în stradă. oamenii au nevoie de mișcare”

Sportivii de performanță și cei care au o carieră în domeniul fitness-ului au de suferit extrem de mult

Zeci de ore de lucru în sală, diete stricte și multe alte sacrificii pe care au fost nevoiți să le facă, sunt spulberate, aceștia fiind nevoiți să renunțe la concursurile pentru care au muncit luni de zile.

”Este a treia oara într-un an când îmi sunt date planurile peste cap. Am investit o grămadă de muncă, timp și resurse financiare, ca să aflăm de pe o ora pe alta ca ne sunt luate drepturile, pasiunile și locurile de muncă. Nu știu câtă răutate trebuie să existe ca să răpești unui om dreptul de a ieși din casă și de a face ceva pentru sănătatea lui. În comunism nu aveam voie să ieșim din țară, iar acum în democrație nu mai putem nici să facem sport. S-a depășit demult acel fir foarte subțire dintre „protejarea” forțată a populației și opresiune care tinde să devină o tiranie. Eu personal eram în pregătire pentru un concurs, la care va trebui din păcate să renunț, și sunt multe persoane în situația mea.”, spune Dan Aldea, antrenor și bodybuilder sibian.

Administratorii sălilor în prag de colaps

Proprietarii de săli sunt și ei extrem de afectați. Aceștia spun că le este foarte greu să menține afacerea măcar la nivel de supraviețuire, iar restricțiile care se impun le pun mari piedici.

”Avem chirii de plătit, proprietarii nu ne înțeleg, iar legile acestea nu fac decât să ne împiedice și mai mult, mai ales când sunt date așa peste noapte. Avem investiții de mii de euro și nu putem renunța și ceda, încercăm să ne conformăm și sperăm să trecem cât mai repede peste această perioadă dificilă. ”, spune proprietarul unei săli din Sibiu.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu