foto: flashmob în centrul sibiului - „promisiunile deșarte, calea marilor dezastre”

Câțiva tineri din Sibiu au ignorat vremea urâtă și au ieșit, vineri, în stradă pentru a-și spune nemulțumirile în ceea ce privește nepăsarea politicienilor cu privire la efectele dezastruoase ale crizei climatice. Flashmobul s-a desfășurat pașnic pe Podul Miniunilor.

Sibienii de la Fridays for Future au organizat, vineri, un flashmob pe Podul Minciunilor ce a avut ca temă criza climatică. Locația nu a fost aleasă întâmplător, întrucât tinerii sunt nemulțumiți de „promisiunile deșarte ale politicienilor”. foto: flashmob în centrul sibiului - „promisiunile deșarte, calea marilor dezastre”

foto: flashmob în centrul sibiului - „promisiunile deșarte, calea marilor dezastre”

„Și pe ninsoare și frig, tinerii activiști Fridays for Future Sibiu vor să își propage mesajul de luptă pentru planetă și împotriva crizei climatice. Simbolic, aceștia au mers și s-au manifestat pe Podul Minciunilor, cu un banner cu mesajul clar: Promisiunile deșarte, calea marilor dezastre, semnalând ideea că această inactivitate a liderilor noștri ne pune în pericol viitorul. Principalul obiectiv al acestora este destul de simplu: trezirea politicienilor la realitate și să îi facă să realizeze că, deși o informație sau o decizie sunt scrise pe o foaie de hârtie, acestea nu au un impact real în viața cotidiană, chiar dacă aceștia așa cred. De asemenea, totul trebuie decis astfel încât să fie cât mai ambițios posibil și cu planuri care să aibă efectele dorite cât mai rapid”, spun organizatorii.

Potrivit sibienilor prezenți la flashmob, printre problemele actuale se numără lipsa de acțiune pe domeniul climei.

foto: flashmob în centrul sibiului - „promisiunile deșarte, calea marilor dezastre”

„De exemplu, România trebuie să facă un tranzit economic just de la combustibili fosili la surse de energie regenerabile, dacă ne luăm după Legea Climei europeană. Însă, ministrul energiei, Virgil Popescu, susține folosirea cărbunelui în producția de energie în continuare, iar mai apoi trecerea la gazele naturale. Trebuie luat în considerare, de asemenea, și faptul că rata șomajului va crește vertiginos, ceea ce înseamnă că muncitorii din mine și termocentrale vor trebui recalificați, iar alte locuri de muncă vor trebui create”, mai spun organizatorii.

Sibienii consideră că educația pentru climă este un subiect important, ce are impact asupra noastră, a tuturor, astfel că ar trebui să fie implementat în școlile din România.

foto: flashmob în centrul sibiului - „promisiunile deșarte, calea marilor dezastre” foto: flashmob în centrul sibiului - „promisiunile deșarte, calea marilor dezastre”

„Nu mai este timp, iar faptul că guvernanții noștri doar stau și nu fac aproape nimic ne afectează pe toți în toate domeniile, nu doar în domeniul climatic. Nu mai putem aștepta și înghiți vorbele goale de la politicieni; trebuie să ne trezim la realitate să vedem că schimbarea poate începe de la noi, însă trebuie să o facem cât mai rapid și ambițioasă posibil”, au mai spus organizatorii flashmobului.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Termenul de incalzire globala a fost schimbat cu criza climatica? lol Ce epic ar suna: Câțiva tineri din Sibiu au ignorat vremea geroasa și au ieșit, vineri, în stradă pentru a-și spune nemulțumirile în ceea ce privește nepăsarea politicienilor cu privire la efectele dezastruoase ale incalzirii globale.