Zeci de bolnavi au nevoie de sânge - Campanie de donare la Spitalul Județean
foto: arhivă

Zeci de bolnavi din Sibiu au mare nevoie de sânge, iar viețile lor stau, uneori, în mâinile noastre, ale donatorilor. Donarea de sânge este vitală pentru ca Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu să poată salva aceste vieți.

Asociația Eroi pentru Noi organizează o campanie de donare de sânge în Sibiu. Sibienii sunt îndemnați să meargă să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină, miercuri, 24 martie, 2021, și astfel să salveze vieți.

Informații pentru potențialii donatori de sânge:

– Identificarea cu carte de identitate /permis conducere / pașaport valabile,
– Rezidenți în județul Sibiu de minim 6 luni;
– vârsta între 18 și 65 de ani;
– greutatea peste 50 de kilograme;
– fără boli acute în ultimele trei săptămâni = clinic sănătos în ziua donării;
– fără tratamente în curs (se acceptă doar tratamentul de hipertensiune);
– pentru femei: nu se donează în perioada ciclului menstrual și încă cinci zile după acesta; nu se donează în primul an de la naștere sau în perioada alăptării;
– nu se consumă alcool cu 48-72 de ore înaintea donării;
– fără intervenții stomatologice cu minim o săptămână înaintea donării.

Donatorii cu vârsta între 50 și 65 de ani, pe lângă îndeplinirea tuturor condițiilor de mai sus, trebuie să prezinte un aviz de la medic cardiolog (minim EKG). Înaintea donării de sânge se poate consuma un mic dejun frugal (corn, banană, cereale, iaurt, ceai, lapte, cafea). Este indicat ca donatorii să aibă la ei un sandwich pe care îl pot mânca în incinta centrului de transfuzii.

Informații despre campanie AICI

Donarea de sânge se realizează după parcurgerea a trei etape:

– completarea fișei donatorului și a chestionarului
– analiza grupei sanguine, a glicemiei (nivelul de glucoza din sânge) și a hemoglobinei (pentru a exclude o eventuală anemie feriprivă); verificarea greutății.
– Examenul medical în urma căruia persoana este declarată aptă sau inaptă pentru donarea de sânge. Excluderea de la donare poate fi temporară, caz în care se va preciza durata, sau permanența (în funcție de antecedentele medicale).

În funcție de numărul de donatori aflați în centru, aceste etape pot dura în total între 15-60 minute. Urmează donarea efectivă de sânge, care durează cca 3-7 min, timp în care se recoltează în pungă sterilă cu tubulatură și ac de unică folosință, un volum de cca 400 mm de sânge. Apoi donatorul este sfătuit să stea așezat 10 minute, timp în care se pregătesc pentru înmânare drepturile post donare:
– 7 bonuri de masă în valoare de 9 lei /bon;
– o adeverință pentru justificarea zilei libere;
– o adeverință pentru reducere 50% pe mijloacele de transport în comun din Sibiu sau Mediaș;

Donatorii sunt sfătuiți ca post donare să consume, toata ziua, multe lichide fără alcool, și să mănânce normal. În ziua donării nu se face efort fizic, nu se lucrează la înălțime, nu se conduce mașina/ tir / autocar pe distanțe lungi.
Dacă în timpul donării de sânge, donatorul prezintă manifestări vegetative (ex. amețeală, călduri, grețuri, disconfort) donarea de sânge este întreruptă și se asigură asistența medicală. Donatorii părăsesc centrul de donare doar în momentul în care se simt bine. În urma donării de sânge, se poate solicita eliberarea rezultatelor analizelor medicale. Pentru aceasta donatorul se prezintă după minim 3 zile lucrătoare, cu actul de identitate, la centrul de transfuzii. Setul de analize standard pentru donarea de sânge cuprinde: hemoleucograma completă, grup sanguin și Rh, testări pentru hepatita B, hepatica C, SIDA, sifilis, HTLV (virusul leucocitar uman), transaminază ALT.

Intervalul minim între doua donări de sânge total este de 60 de zile calendaristice.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică