Veste bună pentru deținătorii de criptomonede din țara noastră. Criptomoneda ar putea fi definitită clar într-o lege, iar anumite fapte legate de acest instrument de plată ar putea fi incluse în categoria infracţiunilor.
Guvernul a aprobat deja un astfel de proiect de lege care acum merge în Parlament pentru un vot final.
Dacă va fi aprobat proiectul, Codul Penal ar urma să fie modificat, iar fapte precum deţinerea, transferul, fabricarea sau dobândirea în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar, ar putea fi pedepsite cu închisoare de la 2 la 7 ani.
O astfel de lege aşteaptă, de ani buni, dezvoltatorii în domeniu, spune George Rotariu, şeful Bitcoin România. În lipsa unor legi care să reglementeze clar tranzacţiile cu criptomonede, antreprenorii din domeniu apelează la bănci din Letonia, Estonia şi alte ţări unde există un cadru legal clar.
„Se aşteaptă practic metoda prin care noi ca şi exchange, vorbesc aici din punct de vedere business, ne putem licenţia. Însă deocamdată suntem în aşteptarea acestei reglementări. Eu am tot solicitat-o încă din 2014. (…) Cu cât mai repede ne reglementăm cu atât mai bine pentru că avem dificultăţi în relaţia cu băncile”, explică George Rotariu.
Marius Morra, CEO-ul unei companii din Craiova care activează pe piaţa criptomonedelor, consideră că piaţa criptomonedelor este mult mai sigură decât cea a băncilor clasice.
„Noi vorbim, şi am vorbit foarte mult şi astăzi, despre criptomonede şi poate mai puţin despre tehnologia din spate. Tehnologia blockchain, care este o tehnologie extrem de sigură, securizată, care până în acest moment nu a fost spartă. (…) În funcţie de metodele de siguranţă pe care le folosim, fiecare, încă o dată, suntem răspunzători pentru banii noştri”, spune Marius Morra.