Guvernul a aprobat, vineri, plafonul garanţiilor pe 2021 pentru Programul „Noua Casă” în sumă de 1,5 miliarde de lei, scrie Digi 24.
Mai puțini beneficiari în 2021
Plafonul de garanții al programului Noua Casă, înlocuitorul Primei Case, scade cu un sfert în 2021.
Nivelul de garantare va fi de 1,5 miliarde de lei, cu 500 de milioane de lei sub cel de anul trecut, potrivit Fondului Naţional de Garantare.
Suma ar ajunge pentru circa 6000 de beneficiari, dacă s-ar lua în calcul plafonul maxim. Anul trecut, plafonul de două miliarde de lei a fost aproape epuizat și garanția statului a ajuns la aproximativ 8.000 de beneficiari.
Beneficiarii au obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor
Beneficiarii Programului „Noua casă” au obligaţia ca, începând din 2021, să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, conform unui comunicat al Ministerul Finanţelor.
Astfel, începând cu anul 2021, beneficiarii au obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă comunicată de finanţatori prin solicitarea de garantare.
Această prevedere se aplică tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Noua Casă”.
Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Noua casă”.
Programul „Noua Casă” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţă, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.
Sursa: Digi 24