Avocatul Poporului îi solicită, joi, președintelui Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Șerban Bubenek, un punct de vedere privind nevoia reglementării la nivel național a legării pacienților în alte secții decât cele de psihiatrie, după scandalul de la Spitalul Județean Sibiu, notează Agerpres.
În solicitarea postată, joi, pe site-ul Avocatului Poporului, Şerban Bubenek este rugat să comunice opinia sa privind necesitatea emiterii la nivel naţional a unui ghid privind contenţionarea pacienţilor internaţi în alte secţii decât cele de Psihiatrie şi a reglementării tot la nivel naţional a unei proceduri care să prevadă criteriile în baza cărora se poate dispune contenţionarea, durata maximă a acesteia, dispozitivele care pot fi utilizate, intervalul de timp la care trebuie să se verifice starea pacientului contenţionat, conduita obligatorie a personalului medical, etc.
Avocatul Poporului menţionează că s-a sesizat din oficiu plecând de la declaraţiile unei foste asistente de la Spitalul Judeţean Sibiu, preluate în presă, referitoare la faptul că la secţia de terapie intensivă a unităţii pacienţii cu COVID ar fi legaţi de paturi, cu răni la mâini din cauza feşelor şi sedaţi cu anestezice şi sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita.
Avocatul Poporului precizează că Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 488/2016 de aprobare a normelor de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 reglementează în detaliu contenţionarea pacienţilor cu afecţiuni psihice. În cazul pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie nu există o reglementare similară, prevede solicitarea Avocatului Poporului.
Pe 11 martie, Avocatul Poporului a cerut ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel naţional a contenţionării pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie.
Sursa: Agerpres