cauzele exploziei de cazuri covid 19 la sibiu - aglomerația din autobuze, redeschiderea școlilor și chefurile de 8 martie

Autoritățile locale s-au întrunit joi de urgență la sediul prefecturii și au dezbătut și identificat cauzele care au dus efectiv la o explozie de cazuri de covid 19 în capitala județului Sibiu. Autoritățile pun acest fapt pe vremea bună de la început de martie, dar și pe seama faptului că se testează mai mult.

Rata de infectare în municipiul Sibiu a crescut cu aproape 1 la mie după ce a intrat în scenariul roșu, iar epidemiologii din cadrul DSP Sibiu spun că acest lucru este „îngrijorător”.
Autoritățile medicale din Sibiu au avut, miercuri, o ședință la Prefectura Sibiu, pentru a analiza situația epidemiologică actuală, cauzele existenței acestei situații, precum și măsurile care se impun pentru gestionarea ei.
„Potrivit analizei făcute de Compartiment Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, în ultima perioadă s-a constatat o
creștere accelerată a numărului de cazuri pozitive. Experții DSP atrag atenția asupra faptului că ne confruntăm la nivelul județului Sibiu cu o situație epidemiologică îngrijorătoare”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Aglomerația din autobuze, factor important
Potrivit epidemiologilor, o explicație a creșterii ratei de infectare ar fi aceea că Sibiul are o platformă industrială dezvoltată în cadrul căreia activează cetățeni din multe localități învecinate municipiului, iar transportul spre locul de muncă și spre casă al lucrătorilor se realizează în mare măsură cu mijloace de transport în comun, adeseori aglomerate, ceea ce favorizează răspândirea comunitară a virusului SARS CoV-2.

Deschiderea școlilor, o cauză a creșterii numărului de cazuri
Reluarea cursurilor în școli este o altă cauză a creșterii ratei de infectare, pentru că, spun epidemiologii, a crescut numărul cazurilor depistate în rândul preșcolarilor și elevilor din toate ciclurile de învățământ. Astfel, de la începutul lunii februarie și până în prezent a fost înregistrat un număr de peste 100 de copii. Au fost și cadre didactice infectate, însă au fost cazuri sporadice, fapt care sugerează că transmiterea este predominant comunitară.
„Acest gen de transmitere este favorizat de aglomerația creată în preajma școlilor, la sosirea și preluarea elevilor din ciclul primar, dar și de deplasările în spațiul public și alte activități în grupuri mari, desfășurate adeseori de către adolescenții din clasele terminale, după încheierea programului”, mai spune Ștefan.

Chefurile de 8 martie, au pus și ele ’’umărul’’
Temperaturile ridicate de la începutul lunii martie, precum și numeroasele evenimentele private organizate cu ocazia sărbătorilor de sezon, au creat condiții favorabile pentru aglomerații, chiar și pe terase și în interiorul restaurantelor, cu risc mare de transmitere a virusului SARS CoV-2, mai spun epidemiologii sibieni.
O altă explicație a exploziei ratei de infectare ar fi numărul mai mare al testărilor pentru persoane cu simptome.
„Populația este mult mai atentă la apariția unor simptome sugestive și solicită testare, fie prin medicul de familie, fie în sistem privat. Testările antigenice rapide din unitățile de învățământ au depistat mult mai operativ cazuri în rândul contacților (colegi, personal didactic sau auxiliar)”, mai spune Andreea Ștefan.

Deși nu există, în Sibiu, dovada circulației noii variante britanice a virusului SARS CoV-2, faptul că aceasta a fost depistată în 26 județe din țară, inclusiv județe vecine, precum Vâlcea și Mureș, nu exclude posibilitatea ca unele cazuri să fie determinate de noua variantă, cu transmisibilitate crescută.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Mergeti la electrica pe uzinei sa vedeti aglomeratie, stau oamenii cate 4 ore la coada,

  2. ce explozie, explozie a fost in noiembrie, cand ne-am trezit in mai putin de 2 sapt cu aproape 500 de cazuri pe zi, de la 100. pe judet,.
    sigur cresterea de acum e mai mica decat media pe tara