Apel de la medicii sibieni - "Donați sânge și plasmă”
foto: arhivă

În ultimul an, nevoia de sânge și plasmă necesare transfuziilor a crescut simțitor. În continuare sibienii internați la Spitalul Județean au nevoie de aceste două componente pentru a supraviețui atât unor operații dificile, cât și infecției cu covid 19. Rezervele de sânge și plasmă sunt scăzute, astfel că medicii fac un apel la sibieni să doneze sânge, iar cei care au trecut prin infecția cu coronavirus plasmă.

Una din definițiile pentru sinonimele pentru a dona este a “a dărui un bun”. Dar ce bun poate fi mai de preț decât viața? Ce dar mai frumos poate fi făcut decât a oferi unui semen șansa la viață? Pentru că aceasta este esența activității de donare din spitale și din centrele de transfuzii. Fie că vorbim despre donarea de sânge, fie că vorbim despre donarea de plasmă, gestul în sine este dătător de speranță și, cumva, ne definește umanitatea.
În prezent, pandemia de Covid-19 a modificat fără doar și poate spectrul îngrijirilor medicale de pretutindeni, a schimbat reguli și proceduri. Spitalele s-au adaptat, s-au împărțit în zone „roșii” și „verzi” și au continuat să lupte pentru asigurarea stării de sănătate a populației. Un lucru este însă cert: nevoia de donatori rămâne neschimbată.
Activitatea de donare are însă acum noi dimensiuni: pe lângă donatorii de sânge, este nevoie și de cei care, după ce au trecut prin infecția cu Sars-Cov-2, pot dona plasmă. Mesajul nostru este, în egală măsură, pentru toți cei care pot și doresc să doneze: avem nevoie de voi!

Donează sânge!

La un an de la pandemie, activitatea de donare de sânge este la fel de importantă, chiar esențială, pentru ca spitalele să-și poată onora misiunea: salvarea cât mai multor vieți omenești. Sunt pacienți care trebuie operați de urgență iar sângele le poate salva viața. Fără donatori, nu ar exista viaţă pentru multe persoane! Gestul de a dona sânge contează și oricare dintre noi poate veni în sprijinul semenilor aflaţi în suferinţă, chiar și în aceste momente când pandemia aduce teama de a face astfel de gesturi. Dar, așa cum am mai transmis activitatea de donare de sânge este sigură! Sunt respectate toate normele de distanțare fizică, siguranță și protecție! Iar ceea ce cu toții putem face pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie, este să donăm sânge!
„Având în vedere că în ultima săptămână a scăzut numărul donatorilor și a crescut numărul de cereri de produse sanguine vrem să reamintim populației județului Sibiu că în continuare bolnavii internați au nevoie de transfuzii de sânge și le transmitem rugămintea să ne susțină, așa cum au făcut-o în nenumărate rânduri”, declară dna Livia Mareș, biolog al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu.

Donează plasmă!

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu continuă să fie unul dintre dintre centre autorizate de Ministerului Sănătății pentru Programul de tratament monitorizat al pacienților critici cu COVID-19 cu plasmă recoltată de la donatori vindecați. În acest sens spitalul deține un echipament de plasmafereză care se află în custodia Centrului de Transfuzie sanguină Sibiu unde se pot prezenta potențialii donatori. Terapia cu plasmă hiperimună recoltată de la convalescenții COVID-19 este folosită, în urma unei decizii exclusiv medicale, pentru a crește șansele de vindecare a pacienților cu forme grave ale infecției cu coronavirus. Pentru ca pacienții din toate centrele să poată beneficia de acest tratament este însă nevoie de cât mai mulți donatori de plasmă. Ca urmare, facem un apel către pacienții vindecați de COVID -19, care sunt potențiali donatori de plasmă hiperimună, să facă acest gest și să contribuie la lupta împotriva pandemiei.
„Și persoanele vindecate de COVID-19 sunt așteptate să doneze plasmă. În acest sens menționăm că s-a recoltat plasma COVID până in prezent de la 63 de persoane prin afereza și de la 374 persoane prin donare normală de sânge .S-au expediat 79 unități în județul Sibiu și 142 unități altor județe până în prezent”, a adăugat dna Livia Mareș.

Pentru eligibilitatea donatorului de plasmă, trebuie să se aplice următoarele criterii:

a) donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puţin un test COVID-19 negativ RT-PCR;
b) intervalul între două donări de plasma să fie de minimum 2 săptămâni;
c) bilet de externare sau decizie de izolare, test PCR pozitiv, test de anticorpi anti-SARS-COV 2 pozitiv
d) încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei.

Toți cei care vor și pot să doneze sânge sau plasmă sunt așteptați de luni până vineri, între orele 8.00 – 13.00, la Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu situat în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Ultima oră