acuzațiile de omor din județean - asistenta a lucrat doar o lună la ati covid și nu a sesizat nereguli
foto: arhivă

Asistenta medicală care a făcut acuzații de omor la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu a lucrat o lună de zile pe secția de Terapie Intensivă ATI-COVID, la începutul acestui an, iar în timpul în care a fost angajată nu a sesizat nereguli conducerii secției sau spitalului. Managerul SCJU Sibiu, Florin Neag, a declarat, pentru AGERPRES, că fosta angajată ar fi făcut abateri pentru care urma să fie cercetată disciplinar.

Angajata care a adus acuzații de omor a lucrat o lună la ATI-COVID

„SCJU Sibiu consideră că sursa informaţiilor apărute în mass-media este o asistentă medicală care a fost angajată în cadrul SCJU Sibiu la începutul anului 2021, pentru o perioadă de aproximativ o lună de zile. Menţionăm că angajarea acesteia a avut loc în perioada mandatului conducerii anterioare a SCJU Sibiu. Răspunsurile noastre următoare se raportează la această persoană, cu menţiunea că există în derulare mai multe anchete desfăşurate de către instituţii ale statului, inclusiv o anchetă penală la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. La finalizarea acestor anchete, instituţiile abilitate vor comunica rezultatele şi concluziile conform competenţei. (…) Persoana în discuţie a lucrat aproximativ o lună în serviciul ATI – modular. Nu există plângeri formulate de persoana în discuţie către asistenta şefă ATI, medicul şef ATI sau altă persoană din conducerea SCJU Sibiu”, a precizat managerul Florin Neag.

acuzațiile de omor din județean - asistenta a lucrat doar o lună la ati covid și nu a sesizat nereguli

Asistenta a fost angajată pe ATI-COVID când manager era colonelul Vlase

Asistenta medicală care a susţinut în presa locală, sub protecţia anonimatului, că ar fi omorât pacienţi cu COVID-19 atât ea, cât şi colegii ei din Secţia ATI din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, este un cadru medical cu o experienţă de 8 ani într-o secţie ATI. La Sibiu, aceasta a fost angajată pe baza unui interviu, în perioada în care manager a fost medicul infecţionist colonel Constantin Vlase.

„Conform datelor pe care le deţinem, asistenta medicală în discuţie are experienţă medicală la alte spitale, inclusiv experienţă de 8 ani într-o secţie ATI. Angajarea s-a făcut sub formă de interviu, pe perioadă determinată, conform legislaţiei în vigoare”, a precizat actualul manager al spitalului sibian, Florin Neag.

Abateri pentru care urma să fie cercetată disciplinar

Întrebat dacă fosta angajată a spitalului sibian ar fi avut vreo abatere, managerul Neag a răspuns afirmativ. „Da, persoana a avut abateri şi există un referat formulat în acest sens de către asistentul coordonator al modulului ATI-COVID unde asistenta respectivă îşi desfăşura activitatea. Abaterile reclamate sunt nerespectarea confidenţialităţii datelor medicale şi a datelor cu caracter personal, prin fotografierea pacienţilor, aparaturii şi a documentelor medicale, precum şi o atitudine necorespunzătoare faţă de colegi şi pacienţi. În urma referatului, urma procedura de iniţiere a cercetării disciplinare a angajatei. Aceasta nu a mai avut loc întrucât relaţiile de muncă dintre aceasta şi spital au încetat, la iniţiativa angajatei”, a menţionat managerul SCJU.

Secția ATI-COVID, verificată zilnic de DSP Sibiu, inclusiv când asistenta era angajată

Şi în luna în care această asistentă medicală a lucrat, secţia ATI COVID a fost verificată zilnic de un inspector al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). De altfel, nu a fost găsită nicio neregulă de către doi inspectori ai DSP care verifică zilnic, începând din noiembrie 2020, cele trei secţii ATI cu pacienţi COVID din judeţ, a transmis DSP Sibiu vineri, la solicitarea AGERPRES.

„Secţiile ATI sunt verificate zilnic din data de 9 noiembrie 2020, în baza unei adrese a Ministerului Sănătăţii – Inspecţia Sanitară de Stat şi a unui ordin intern al ministrului Sănătăţii, solicitându-se o raportare electronică, într-o machetă transmisă de Ministerul Sănătăţii. Controlul conform machetei nu a înregistrat neconformităţi şi nu au fost necesare măsuri de remediere sau sancţiuni”, se precizează în răspunsul DSP Sibiu.

Potrivit sursei citate, inspectorii DSP raportează zilnic date la Ministerul Sănătăţii privind numărul de paturi ATI COVID-19, numărul de pacienţi intubaţi, ventilaţi sau conectaţi la oxigen.

„Din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Sibiu sunt desemnaţi doi inspectori principali, cuprinşi în anexa ordinului, care efectuează verificări conform machetei prestabilite şi raportează zilnic o serie de indicatori, cum ar fi: număr total de paturi ATI COVID-19 pe judeţ, număr total de paturi ATI pe spital, număr de paturi ATI ocupate/spital, număr de pacienţi intubaţi/spital, număr de pacienţi ventilaţi/spital, număr de pacienţi conectaţi la oxigen/spital, număr de paturi libere ATI/spital, număr de medici ATI/spital, număr de ventilatoare/ATI spital, iar pentru fiecare unitate sanitară se raportează numărul prizelor de oxigen cu repartizare pe secţie. Acestea sunt date utile la nivel de minister sau regiune pentru transferul pacienţilor sau detaşări de personal prin centrul de comandă”, arată DSP.

În judeţul Sibiu pacienţii cu COVID-19 sunt internaţi în trei secţii ATI din trei spitale: Spitalul Judeţean, Spitalul Militar şi Spitalului Municipal Mediaş.

Anchete la Spitalul Județean Sibiu

În prezent, în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu au loc mai multe anchete pentru a lămuri dacă sunt reale sau nu acuzele unei foste asistente medicale din Secţia ATI COVID-19, formulate sub protecţia anonimatului, în spaţiul public. În acest sens are loc o anchetă internă, alta a procurorilor care s-au autosesizat. Şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a solicitat, luni, o anchetă a Corpului de Control la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Sursa: AGERPRES

Ultima oră

Participă la discuție

12 Commentarii

Publică

  1. Dupa razboi, multi viteji s-arata …. In ziua in care a constatat neregulile, ar fi trebuit sa le sesizeze intern si apoi chiar extern ( tot a facut-o acum ). Asa, parca nu mai pare prea credibila, pare mai mult o razbunare .

    1. Postac!
      Toată lumea știe ca in toate spitalele din România se moare cu zile, iar majoritatea “eroilor in halate albe” sunt interesați doar de bani și prime !

  2. Abaterea de gura sparta .În privința confidențialității nu știu cum au curajul sa zică ceva după ce le-au făcut felul prin tratamentele aplicate.Pastrarea secretului se refera la un mediu concurențial privat nu la aparatura obținută din banul public.

  3. Așa a procedat mereu conducerea SCJUS când s-au confruntat cu acuzații de orice fel, a denigrat persoana care acuză, a discteditat-o în toate modalitățile posibile încât acuzațiile să fie duse în derizoriu! Cum să acuzi ceva conducerii care girează astfel de comportamente, mergi în presă, nu este o regulă să sesizezi chiar pe cei acuzați, puteți gândii puțin? Acestor baroni publici le este groază de presă și demersul a fost bine făcut. Foarte bine! Controale și condamnări se cer!

    1. A trebuit sa ramana o luna de zile ca sa sesizeze problemele? Sau toate s-au intamplat in ultima zi si au determinat-o sa isi dea demisia? Sa o cerceteze pentru omor acum.

    2. Această asistenta curajoasă avea experiență de 8 ani în ATI, deci cunoștea procedurile. Când constați nereguli și îți pasă, dacă ești responsabil, nu poți să nu intervii în vreun fel.Din păcate, ea este considerată singura vinovată. Să sperăm că se va face dreptate!

      1. Pai de ce a aplicat tratamentele “criminale” daca tot avea experienta si “stia” ca le face rau pacientilor? De ce nu si-a dat demisia in secunda doi si sa fi aparut atunci in presa? Asa s-a autoincriminat.

        1. tocmai din cauza societatii in care traim!toata lumea stie ca medicii desi au salarii decente inca mai iau spaga de la niste amarati care castiga intr-un an cat castiga un medic intr-o luna!si-atunci sa te adresezi cui?sa sesizezi cui?unor sefi corupti si inumani ?in afara de presa nu exista nici o solutie dar inclusiv voi ”ora de sibiu”sunteti aserviti…sunt un simplu cititor al vostru si mi-am dat seama,se vede cu ochiul liber…

        2. Marius se vede de la o posta ca ești direct interesat in a denigra persoana care a făcut dezvăluirile … nu te mai screme și mai bine aprofundează limba romană , respectiv folosirea ghilimelelor !!
          Sistemul sanitar din România omoară oameni , și asta de zeci de ani , nu de ieri, iar de câte ori cineva încearcă sa demaște crimele făcute sistemul reacționează dur și discreditează persoanele care iau atitudine inclusiv prin postaci semianalfabeti ca tine..
          Spitalul din Sibiu e focar de Infecții nosocomiale de zeci de ani și e plin de incompetenți angajați pe pile, și da, oamenii mor cu zile in acest spital și cineva trebuie sa aibă curajul sa înceapă curățenia , dar văd ca din nou se încearcă mușamalizarea !

        3. Marius, habar nu ai de limba romană , folosești ghilimelele la fel ca aia sedativele la Ati …
          Se vede ca ești direct interesat sa denigrezi și sa participi la mușamalizare , și tu ești vreo pila incompetenta pe vreun post călduț pentru care nu ai competente?

          1. Probabil ca nu ai observat ca te repeti, o pun pe seama furiei si frustrarilor personale (probabil ca daca ai fi putut, ai fi ajuns medic, dar na…). Ajunge un singur mesaj sintetizat. Simplul fapt ca am o parere diferita a fost castigat cu ceva timp in urma si imi permit sa il am. De aia suntem diferiti ca oameni, nu sa fim toti niste oi, sa avem aceeasi parere. Spuneam ca, o persoana a carei coloana vertebrala este dreapta, si-ar fi dat demisia in secunda doi in care ar fi observat niste nereguli grave, gen crima. Dupa o luna de zile, nu stiu ce sa mai zic.