șoc după șoc la sibiu - abuzuri sexuale asupra unei minore, cu girul protecției copilului

Se pare că aceasta este săptămâna marilor dezvăluiri la Sibiu. După ce un angajat din Terapia Intensivă a Spitalului Județean a făcut dezvăluiri șocante despre cum sunt tratați pacienții în stare gravă, acum, un raport de 76 de pagini al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) vorbește nu doar despre nereguli administrative și organizatorice din cadrul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (GDASPC), ci și despre povești de dragoste dintre minore și bărbați de 34 de ani, ”povești” petrecute chiar sub ochii celor care ar trebui să le protejeze pe aceste fete și ”povești” încheiate cu copii născuți și nenumărate plecări din centrele de protecție.

Jurnaliștii de la dela0.ro au intrat în posesia celor aproape 80 de pagini ale raportului care vorbește despre nereguli grave în acordarea asistenței de care au nevoie minorii din centrele DGASPC Sibiu. Unele vorbesc despre relațiile pe care fetele minore le aveau cu bărbați mult mai în vârstă, asta chiar cu știința angajaților care ar fi trebuit să le aibă în grijă, iar altele vorbesc despre abuzurile angajaților centrelor asupra celor internați acolo.

șoc după șoc la sibiu - abuzuri sexuale asupra unei minore, cu girul protecției copilului

Una dintre neregulile despre care se vorbește în raport este cea despre situația Danielei, așa o să o numim. Fata avea 13 ani când a intrat în sistemul de protecție a copilului, ca urmare a plasamentului în regim de urgență dispus de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.

Acest lucru se întâmpla în anul era 2017.

Potrivit documentelor de admitere în centrul rezidențial de stat, Daniela „își începuse viața sexuală la 10 ani”. La 12 ani locuia deja cu un bărbat de 34 de ani. În ciuda situației constatate (și consemnate scriptic) mama fetei nu era decăzută din drepturi (n.r. – situația paternă fiind consemnată ca “nerecunoscută”) . Mai mult, Protecția Copilului nu lua niciun fel de măsuri pentru a-i proteja pe ceilalți doi copii ai femeii care încuviințase ca fiica ei pre-adolescentă să trăiască în concubinaj cu un bărbat de aproape trei ori mai în vârstă.

Intrată sub ocrotirea statului român, Daniela nu primea nici măcar serviciile specializate de asistență pe care o structură DGASPC ar trebui să le acorde unei minore abuzate. Deși din fișa de evaluare aflată la dosarul întocmit în 2017 reiese clar că Daniela suferise traume cu impact emoțional și prezenta caracteristicile psiho – comportamentale ale unei victime supuse în mod repetat abuzurilor sexuale.

Cât timp a locuit în Centrul Prichindel din Sibiu, Daniela a fugit de mai multe ori la bărbatul adult cu care avea o relație. O relație acceptată și de Protecția Copilului care-i permitea bărbatului de 34-35 de ani să o viziteze pe „iubita” lui de 12-13 ani la centrul rezidențial public și să mențină astfel legătura cu minora.

În mod paradoxal – dar ilustrativ pentru capacitatea statului român de a mima proceduri birocratice, fără a se preocupa efectiv și de consecințele lor – pe numele bărbatului se deschisese în 2017 un dosar penal, chiar DGASPC Sibiu constituindu-se parte civilă. La începutul lui 2019, „iubitul” Danielei era condamnat pentru act sexual cu minor. Primea 1 an și 4 luni cu suspendare.

În aprilie 2019, după sentință, managerul de caz desemnat de DGASPC Sibiu pentru a gestiona recuperarea și reintegrarea Danielei propunea încetarea măsurii de plasament dispuse în 2017. Motivul consemnat într-un raport de reevaluare din primăvara anului 2019? „În vederea întemeierii unei familii” cu bărbatul de 36 de ani.

În mai 2019, după aproape doi ani de evaluări și reevaluări întocmite de DGASPC Sibiu, Daniela năștea. Abia împlinise 15 ani.

Odiseea Danielei în sistemul rezidențial de protecție nu se sfârșea, însă, pentru că plasamentul inițial (de protecție a copilului minor) se transforma în noile condiții în plasament maternal (de protecție a mamei minore).

În octombrie 2020 Daniela era încă în grija statului român, pe numele ei fiind instituită măsura de protecție specială la centrul maternal din același Complex Prichindel de la Sibiu. Daniela avea încă episoade recurente de fugă din centru (cu tot cu copil), semn că nimic fundamental nu se schimbase în capacitatea și eficiența intervenției DGASPC.

Aceasta este povestea Danielei și a traseului parcurs de ea în măruntaiele sistemului de protecție a copilului din România. Reconstituirea are la bază fapte și măsuri inventariate într-un raport de control realizat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) în urma unei acțiuni de monitorizare la DGASPC Sibiu. Controlul a avut loc în octombrie 2020.

Pe site-ul ANDPDCA a fost publicat un sumar de 24 de pagini al neregulilor descoperite în centrele administrate de DGASPC Sibiu.

Tiparul birocratic aplicat în cazul Danielei nu este singular. Cele aproape 80 de pagini ale raportului arată, caz cu caz, problemele, lipsurile și gestiunea defectuoasă dintr-o instituție al cărei rol principal este protecția persoanelor vulnerabile – și oferirea de suport și servicii integrate atunci când este nevoie.

Raportul vorbește despre alte nereguli și alte povești ale minorilor instituționalizați și aflați în grija DGASPC Sibiu. Toate se găsesc AICI, relatate de cei de la dela0.ro. 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică