reprezentantul medical al județeanului - ”legarea pacienților se face după un cadru legal”

Acuzațiile venite din partea unui angajat al ATI al Spitalului Județean Sibiu au declanșat un adevărat tsunami. Una dintre învinuiri vorbește despre faptul că pacienții aflați în stare gravă, infectați cu covid, sunt legați de paturi. Directorul medical, Călin Cipăian, spune însă că aceasta este o practică reglementată legal și se aplică în câteva situații foarte clare.

”Contenția pacienților este stabilit cadrul legal care se referă la sănătatea mintală – pentru că acești pacienți sunt contenționați frecvent. Sunt pacienți care au tulburări psihice. La noi în spital procedura este din 2018”, spune Călin Cipăian.

Directorul medical spune că legea prevede cele trei categorii de pacienți care pot fi contenționați, adică legați de patul de spital. ”În jurul acestor pacienți există multiple aparate. Toate sunt alimentate electric, care au diverse  riscuri, este clar că tot în interesul pacientului trebuie contenționat. Pacientul agitat poate să cadă pur și simplu din pat. Paturile ATI au niște sisteme care se ridică, dar dacă vrea să se cațere se poate cățăra”

”Prima categorie sunt cei care se pun ei în pericol prin agitația psiho-motorie pe care o au. Nu trebuie să fii doctor să îți dai seama că dacă ai un tub de plastic introdus în calea ta respiratorie, dacă ai un cateter urinar, multiple catetere în vene, vei avea o senzație de disconfort. Dacă ești hipoxic devii agitat, tendința va fi să ți le smulgi, este evident că îți vei pune viața în pericol.

A doua categorie sunt cei care pot pune în pericol pacienții din salon. Într-o agitație psiho-motorie să devină agresivi sau să cadă peste un pacient.

A treia categorie nu că sunt un periscol pentru ei sau pacienții din salon, dar pot să devină pacienți periculoși și pentru personalul medical. În ATI nu există această categorie, ca urmare se contenționează pacienții care sunt agitați și nu tolerează până când se instituie sedarea și pacientul se liniștește”, este explicația medicului Călin Cipăian.

Legat de contenția pacienților ATI, acuzațiile au fost susținute de o fotografie în care se vedeau niște răni la mâinile unui bărbat. Pentru asta, directorul medical are o explicație. ”Se vede că mâinile pacientului sunt umflate. Acești pacienți aflați în stare gravă, care nu se hrănesc, au deficit de proteine, tegumentele nu mai sunt la fel de sănătoase si sub tegumente se adună lichid. Ce se vede acolo se numește fligtenă, toată lumea care a avut o arsură de gradul 2 știe cum arată și știe că se sparte foarte ușor, bula se sparte și rămâne tegumentul rozat”, spune Călin Cipăian.

Ultima oră

Comentariul meu