Directorul medical despre sedarea pacienților de pe ATI - ”Nu cred că cineva se face doctor ca să facă rău”

Cea mai gravă acuzație lansată de un angajat al secției ATI a Spitalului Județean Sibiu este legată de faptul că pacienții intubați sunt sedați, iar administrarea constantă de astfel de medicamente le induce într-un final moartea. Cel care a făcut aceste acuzații a mai spus că sedativele sunt administrate în aceeași doză fiecărui pacient, fără a se ține cont de particularitățile fiecăruia. Directorul medical al Județeanului, Călin Cipăian, spune că medicamentele la care se se face referire sunt uzuale și că se regăsesc în orice secție ATI din lume.

Asistentul medical care a adus acuzațiile de omor medicilor de la ATI Sibiu spune că s-a ajuns în acest punct din cauza faptului că se administrează un cocktail de sedative pentru ca pacienții aflați în stare gravă să nu ”îi deranjeze” pe angajații de pe secție și pentru a fi reduși ”la tăcere”. Mai mult, acuzațiile merg până în punctul în care spun că nici medicamentația nu este administrată corect și personalizat, și niște seringi automate sunt umplute și administrate pacienților fără ca schema de tratament să fie personalizată.

Călin Cipăian, directorul medical al Spitalului Județean Sibiu, spune că substanțele la care se face referire sunt uzuale și se folosesc atât în ATI, cât ți pentru diferite intervenții medicale. ”Acele substanțe sunt substanțe care se folosesc în mod uzual la analgezie și sedare. Se folosesc de exemplu dacă vrem să facem o investigație a tubului digestiv, o colonoscopie. Toată lumea știe acest lucru, scad disconfortul. După care pacientul trece într-o cameră de recuperare, după care unii dintre ei pleacă acasă conducând mașina. Deci sunt niște substanțe care se folosesc în mod controlat în doze care le cunoaștem după protocoale bine stabilite. Sunt substanțe care există în terapie intensivă, în orice secție de terapie intensivă”, spune Călin Cipăian.

Medicul explică faptul că aceste substanțe sunt compatibile cu tratamentul cu oxigen pe care îl primesc cei infectați cu covid 19. ”Bineînțeles că este compatibilă cu oxigeno terapia. Se folosesc și în timpul intervențiilor chirurgicale. una din substanțe se folosește de exemplu și la pacienții oncologici. Nu în forma lui injectabilă, ci sub formă de plasture. Deci se folosește la pacienții oncologi care au de exemplu oxigenul terapie la domiciliu”.

Cât despre faptul că aceste substanțe sunt administrate în mod egal tuturor pacienților care ajung pe ATI, directorul medical spune că este exclus acest lucru, dozajul fiind stabilit în funcție de mai mulți parametrii. ”Există protocoale clare. Toate aceste medicamente au prospecte în care se face calculul pe kilogram corp, bineînțeles. De asemenea apreciind și gradul de sedare necesar se controlează doza. Doza aceasta variază, de asta ați văzut că sunt niște seringi automate. Seringile acelea automate pot fi reglate la mai multe tipuri de debite orare. Dar principiul este același, ca toată medicina unde se administrează substanțe îndelungat timp continuu. De pe injectarea automată putem administra insulină așa, putem administra medicamente împotriva durerii, putem administra aceste medicamente care sedează pacienții. Sunt multe categorii, anticoagulante putem administra, de exemplu”.

Ultima oră