Avocatul Poporului trage un semnal de alarmă și cere transparență în cazul scandalului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu, făcând referire la pacienții lipsiți de libertate și în imposibilitatea de a comunica atunci când se află pe secțiile de terapie intensivă
„Avocatul Poporului nu se substituie niciunei autorităţi publice, nici Parchetului, niciunor comisii de control, care au rolul lor în a stabili exact ce anume s-a petrecut Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Ne exprimăm însă speranţa ca în viitor toate autorităţile publice să colaboreze instituţional, deplin şi transparent cu Avocatul Poporului, garantul constituţional al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, se arată într-un comunicat de presă al instituției remis Agerpres.
Citește aici mărturia asistentului medical de pe secția ATI
Avocatul Poporului aminteşte că la începutul lunii iunie 2020, la Recomandarea Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii din cadrul ONU, a demarat un proiect vizând spitalele COVID şi suport COVID, pentru a se asigura că atât drepturile pacienţilor internaţi, cât şi ale personalului medical sunt respectate în egală măsură.
„Din păcate, câţiva manageri de spitale, şi mai ales unii politicieni, fără să înţeleagă rostul acţiunilor noastre de prevenire, nevoia de transparenţă atunci când persoanele sunt lipsite de libertate şi în imposibilitate de a comunica, aşa cum e cazul pacienţilor internaţi la terapie intensivă, au blamat instituţia şi iniţiativa noastră”, a adăugat Avocatul Poporului.
Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni seară, la TVR 1, că nu şi-a imaginat că situaţia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu „este atât de gravă” şi a dat asigurări că „lucrurile nu vor rămâne aşa”.
În urma acuzațiilor asistentului medical, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-au autosesizat și fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de omor. DETALII AICI.
Sursa: AGERPRES