Organizatorii Turului Cilist al Sibiului propun anul acesta amatorilor o competiție specială, organizată în aceeași zi în care plutonul profesionist ajunge la Bâlea Lac: 5 iulie, prima ediție Transfăgărășan Challenge
Franța are Mount Ventoux, Italia – Mortirolo, Spania – Angliru, dar noi avem Transfăgărășan, „cel mai spectaculos drum” („the most amazing road”) pe care l-a văzut vreodată Jeremy Clarkson, gazda cunoscutei emisiuni Top Gear.
Cățărarea spre Bâlea Lac, pe partea nordică a versantului, dinspre Cârțișoara, este visul oricărui ciclist din România și nu numai – în fiecare vară întâlnești cicliști din toată Europa pedalând pe celebrele serpentine care i-au impresionat pe realizatorii Top Gear. Însă intervalul de timp în care poți face asta este limitat – drumul este deschis circulației doar 4 luni pe an, din 30 iunie până la 1 noiembrie – iar la sfârșit de săptămână traseul este aproape blocat de miile de mașini ale turiștilor care vizitează zona.
Așa că oportunitatea de a urca pe Transfăgărășan fără trafic auto, alături de alți oameni pasionați de ciclism, pare o extravaganță imposibilă. Însă nu și pentru organizatorii Turului Cilist al Sibiului, care anul acesta propun amatorilor o competiție specială, organizată în aceeași zi în care plutonul profesionist ajunge la Bâlea Lac: 5 iulie. La prima ediție, Transfăgărășan Challenge promite să fie una dintre cele mai dure dar frumoase competiții cicliste pentru amatori din România: deși are doar 30 de km, traseul propune o diferență de nivel de 1487 de metri (de la start la finiș) și oferă o experiență unică – peisajul este spectaculos, cu creste golașe, văi adânci, căderi de apă și lacuri glaciare.
Competiția este deschisă tuturor celor care doresc să-și testeze limitele și să simtă adrenalina unei competiții reale: cicliști amatori din zonă, dar și din toată țară și străinătate. Vor exista aproximativ 250 de locuri disponibile, iar în concurs se pot înscrie atât bărbați, cât și femei, peste 18 ani.
Mai multe detalii despre competiție pot fi găsite aici: https://t-challenge.ro/.
Transfăgărașanul a fost construit în anii 1970, în timpul regimului comunist, ca drum strategic de apărare, conectând regiunile istorice Țara Românească și Transilvania, prin masivul Făgăraș – cel mai înalt lanț muntos din Carpații români. Drumul, care în cel mai înalt punct urcă până la 2.042 m altitudine, este astăzi o atracție turistică importantă, oferind priveliști spectaculoase în timpul verii și experiențe de neuitat în timpul iernii.
Turul Ciclist al Sibiului este organizat de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, sub egida Federației Române de Ciclism și a Uniunii Cicliste Internaționale. Încă de la prima ediție, care a avut loc în iulie 2011, s-a impus drept cea mai titrată competiție ciclistă organizată în România și una dintre cele mai importante din sud-estul Europei, găzduind echipe naționale, Continentale, Pro-Continentale și, anul trecut, în premieră pentru țara noastră, de World Tour. În cele 10 ediții organizate până acum, au venit la Sibiu cicliști care au făcut istorie, precum Egan Bernal – câștigător al Turului Franței în 2019, sau Primož Roglič – câștigător al Turului Spaniei în același an. Anul trecut, Turul Ciclist al Sibiului a sărbătorit cea de-a 10-a aniversare cu o ediție dominată de echipa germană BORA-Hansgrohe. Anul acesta competiția se desfășoară între 3 și 6 iulie și, pentru prima dată în istoria sa, va începe sâmbăta, cu prologul programat în centrul istoric al orașului Sibiu. Duminică, 4 iulie, prima etapă – măsurând 194 de kilometri, va ajunge în stațiunea Păltiniș, iar o zi mai târziu etapa a II-a se va încheia cu categoria specială de urcare pe Transfăgărășan, cu sosirea la Bâlea Lac (183 km). Ultima etapă, cea din 6 iulie, cu start și finiș în Piața Mare, va fi cea mai lungă – 226 de km – și este dedicată, ca de obicei, sprinterilor.