Unul din cele mai des abordate subiecte în nutriţie este cel legat de probiotice şi prebiotice (https://vegis.ro/probiotice-si-prebiotice/) naturale, care joacă roluri importante, deşi diferite pentru sănătatea consumatorilor. Înainte de a comanda produse naturiste din această categorie, pacienţii trebuie să aibă foarte clar în minte ce sunt acestea, ce rol joacă pentru sănătate şi de ce sunt ele necesare organismului.
Ce sunt şi cum ne ajută probioticele? Dar prebioticele?
Probioticele sunt bacterii vii care trăiesc în alimente şi suplimente alimentare diferite, oferind beneficii sănătăţii consumatorilor, în timp ce prebioticele provin din diferite tipuri de carbohidraţi, având numeroase funcţii în organism. Un consum echilibrat de probiotice şi prebiotice asigură balanța potrivită din aceste bacterii, cu un impact pozitiv asupra sănătăţii.
Suplimentele alimentare cu probiotice sau prebiotice există şi sunt disponibile pe piaţa sub formă de pastile, capsule, prafuri, precum şi în stare lichidă, conţinând bacterii vii şi benefice. Unele suplimente cu probiotice şi prebiotice sunt special create pentru a avea efecte optime, pentru a ameliora simptomele la nivelul tractului digestiv, pentru echilibrarea florei intestinale.
Principalele efecte ale probioticelor pentru organism
Probioticele sunt microorganisme vii care colonizează tractul intestinal, fiind foarte benefice pentru “gazda”, pentru pacient, atunci când sunt administrate în cantităţi adecvate. Aceste bacterii favorizează digestia şi refac flora intestinală, fiind recomandate pentru pacienţii care suferă de diaree asociată antibioticelor, de intoleranţă la lactoză sau gastroenterită, atopie la copii, dermatita atopică sau sindrom de colon iritabil. De asemenea, probioticele sunt recomandate şi pacienţilor care suferă de boala inflamatorie intestinala, de vaginita bacteriană, precum şi de o infecţie cu bacteria Helicobacter Pylori.
Probioticele sunt utile în organism pentru că:
- restabilesc echilibrul intestinal microbian;
- ameliorează tulburările de tranzit;
- facilitează digestia în perioade de schimbări alimentare;
- consolidează sistemul imunitar;
- ameliorează starea afectivă.
Cum se aleg probioticele în mod corespunzător?
Probioticele sunt culturi individuale sau mixte de microorganisme vii şi neopatogene care sunt disponibile în alimente sau ca şi suplimente nutritive, sub formă de tablete, capsule sau pudră, dar şi sub formă de iaurt, sana, kefir sau brânzeturi. Probioticele, aşadar, se aleg în mod corespunzător din:
- surse naturale – alimente precum sucuri de fructe, alimente pe bază de soia, lactate fermentate, branzica moale şi nesărată, chefir, varză murată, murături;
- formule farmaceutice şi naturiste – medicamentele probiotice conţin mixuri de germeni microbieni benefici organismului uman, în special în tubul digestiv, fiind disponibile sub formă de capsule, siropuri, pulberi, dar şi sub alte forme. Aceste medicamente nu sunt contraindicate şi nu au efecte adverse de regulă.
Prebiotice & probiotice – o combinaţie reuşită
Probioticele şi prebioticele în combinaţie sub diferite forme în medicamente alopate sau naturiste sunt ideale pentru că acţionează la nivelul tractului digestiv, la nivelul tractului respirator, al cavităţii bucale, dar şi asupra metabolismului.
Probioticele sunt bacterii benefice, în timp ce prebioticele sunt alimente pentru aceste bacterii, iar în combinaţie, stimulează selectiv creşterea şi activitatea bacteriilor probiotice în colon. Prebioticele sunt substanţe nedigerabile, fibre care influenţează în mod pozitiv starea de sănătate a pacientului prin stimularea creşterii sau activităţii anumitor microorganisme benefice la nivelul colonului. Prebioticele sunt active de regulă în doze mici, sunt lipsite de efecte adverse, persista a nivelul colonului şi au o stabilitate acceptabilă în timpul procesului de fabricaţie şi conservare, având abilitatea de a controla dezvoltarea microflorei intestinale.
Unul din cele mai eficiente produse, exemple de probiotice şi prebiotice care sunt recomandate din prima zi de viaţă, este Jarro-Dophilus plus Fos, care conţine 3.4 miliarde de bacterii benefice pentru repopulară optimă a florei microbiene, preum şi tulpini de lactobacili şi bifidobacterii pentru o acţiune eficienţa pe mai multe tipuri de agenţi cu efect dăunător.
Beneficiile acestui produs, precum şi a tuturor produselor naturiste care conţin deopotrivă probiotice şi prebiotice includ stimularea bacteriilor benefice, îmbunătăţirea digestiei, reactivarea bacteriilor benefice din intestinul gros şi subţire,precum şi capacitatea organismului de a face faţa efectelor secundare ale antibioticelor.
În plus, acest produs are şi o acţiune antagonistă asupra agenţilor cu efect dăunător, reducând acumulările de toxine din organism, accelerând descompunerea alimentelor ingerate şi transformându-le în alimente asimilabile. Nu în ultimul rând, se poate vorbi şi despre efectul benefic de echilibrare şi refacere a florei microbiene intestinale afectată de antibiotice şi de chimioterapie şi de reducere a manifestărilor neplăcute la nivel digestiv, pulmonar, cutanat sau uro-genital.