Duminică, 7 martie a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care a fost adoptată Hotărârea nr. 20/2021 privind aprobarea măsurilor care se aplică pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Începând cu data de 7 martie, patru localități din județul Sibiu vor trece în scenariul roșu. Este vorba despre Șelimbăr, Săliște, Ațel și Orlat, unde incidența a sărit de trei cazuri la mia de locuitori.
La atingerea pragurilor ratei de incidenţă cumulată prevăzute în hotărâre, măsurile se aplica pentru o perioada de 14 zile. Chiar dacă într-o localitate rata de incidenţă scade sub pragul conform căruia sunt aplicate măsuri pentru perioada de 14 zile, acestea rămân în vigoare până la încheierea perioadei de 14 zile.
În cazul în care rata de incidenţă creşte din nou, depăşind unul dintre cele 2 praguri ( între 1,5 şi 3/1000 de locuitori; peste 3/1000 de locuitori), se vor aplica în maxim 48 de ore măsurile aferente noii rate de incidenţă, înainte de încheierea celor 14 zile.
[better-wp-embedder width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”” attachment_id=”381081″ /]
Pentru unităţile administrativ teritoriale cu incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de peste 3/1000 de locuitori la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se pun în aplicare următoarele măsuri:
- Pentru o perioada de 14 zile organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă;
- Pentru o perioada de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi /sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă;
- În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi anterior care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;
- Pentru o perioada de 14 zile activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoane cazate în cadrul acestor unităţi;
- Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară
- Pentru o perioada de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;