directorul dsp despre discrepanța datelor covid comunicate la sibiu - ”probabil sunt greșeli”

Neclarități și mari neconcordanțe la comunicarea datelor statistice Covid. Începând cu luna martie, Ministerul Sănătății (MS) raportează zilnic un buletin în care sunt expuse defalcat pe localitățile din fiecare județ toate datele legate de coronavirus. Informațiile furnizate de Minister contrazic datele transmise la nivel local.

Conform datelor afișate pe site-ul Ministerului Sănătății, municipiul Sibiu a sărit de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori încă din data de 2 martie, când incidența la nivelul municipiului a ajuns la 3,10 la mie, iar Prefectura Sibiu a comunicat o rată de infectare de 2,88. Deși conform datelor Ministerului Sănătății în următoarele două zile rata a fost sub 3, tot a fost mai mare decât ce a raportat Prefectura Sibiu. În data de 3 martie, ministerul a raportat o incidență de  2,99, iar la nivel local a fost a raportată o incidență de 2,88, iar în 4 martie, ministerul a dat rata de infectare de 2,75, iar Prefectura Sibiu de 2,89. Neconcordanțele apar și în cazul altor localități din județ, nu doar în municipiul Sibiu.

Citește și Sibiul la limită – Rata de infectare a ajuns la 2,99

Numărul de teste se dublează, conform datelor transmise de MS

Numărul de teste efectuate la nivelul județului Sibiu este raportat zilnic de Direcția de Sănătate Publică (DSP) și transmis Prefecturii Sibiu, care face publice datele statistice. În primele patru zile ale lunii martie, numărul de teste comunicat de Prefectură este de aproximativ două ori mai mic decât cifra de pe buletinul Ministerului Sănătății. În data de 1 martie, la nivel local au fost raportate 150 de teste, iar Ministerul Sănătății a declarat un număr mult mai mare, și anume, 1369 de teste. În data de 2 martie, Prefectura transmite un număr de 625 de teste, iar Ministerul dublu – 1299 de teste. Situația este similară și în următoarele două zile. În 3 martie, Prefectura declară 838 de teste, și MS – 1003, iar în 4 martie, Prefectura afirmă că la nivelul județului Sibiu au fost efectuate 573 de teste, în timp ce MS zice 733.

DSP-ul nu știe care este cauza discrepanței datelor

Contactat de Ora de Sibiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu spune că nu știe care este cauza neconcordanței datelor și unde s-a produs această eroare.

”Nu știu de unde sunt acele date și nici nu știu să le explic. Nu au nicio legătură cu realitatea, probabil sunt greșeli. Numai cine nu muncește nu greșește. La diferențele privind rata de incidență poate fi vorba despre o diferență de calcul, dar la numărul de teste sunt niște date care nu pot fi adevărate. Noi colectăm zilnic datele de la laboratoarele din județ.”, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Daniel Chelcea.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu