pfizer studiază efectele unei a treia doze de vaccin anti covid
Foto Agerpres

Compania farmaceutică Pfizer, producătoarea vaccinului anti covid, a anunțat că începe studiile pentru o a treia doză de vaccin aplicată persoanelor imunizate cu mai mult de 6 luni în urmă. Anunțul vine după ce până acum se știa că pentru imunizare sunt suficiente două doze, scriu stirileprotv.ro.

Deşi a rezultat că două doze din vaccinul dezvoltat împreună cu BioNTech au o eficacitate de 95%, companiile farmaceutice vor să afle ce poate face o a treia, transmite News.ro.

pfizer studiază efectele unei a treia doze de vaccin anti covid

Într-un interviu acordat NBC News, Albert Bourla, CEO Pfizer, a spus că există speranţa ca a treia doză să crească răspunsul imun şi mai mult, oferind o mai bună protecţie în faţa variantelor noului coronavirus.

„Credem că a treia doză va creşte răspunsul imun de 10 până la 20 de ori”, a declarat Bourla.

Noul studiu va monitoriza siguranţa şi eficacitatea celei de-a treia doze la două grupe: persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani şi persoane cu vârste cuprinse între 65 şi 85 de ani.

Participanţii vor fi aleşi dintre cei care au fost între primii care au primit vaccinul Pfizer/ BioNTech, voluntari în studiile clinice care au început în luna mai a anului trecut.

În timpul acelui studiu, participanţii au primit două doze de vaccin la distanţă de trei săptămâni. În prezent, este recomandată respectarea aceluiaşi interval. A treia doză va fi similară celor primite de participanţi anul trecut.

Pfizer plănuieşte să înceapă şi testarea unei versiuni modificate a vaccinului pentru a descoperi dacă este eficientă împotriva variantei sud-africane a coronavirusului.

„În fiecare an, e nevoie să te vaccinezi împotriva gripei. Va fi la fel în cazul Covid. Peste un an, va trebui să mergi pentru a-ţi face vaccinul anual pentru Covid, pentru a fi protejat”, a adăugat Bourla.

Până acum, vaccinul Pfizer/ BioNTech s-a arătat eficient împotriva noilor variante ale coronavirusului identificate iniţial în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Bourla a mai spus că obiectivul companiei este, dacă şi când o altă variantă apare, să modifice actualul ser în decurs de 100 de zile.

Moderna, care a folosit o tehnologie similară pentru dezvoltarea propriului vaccin împotriva Covid-19, a anunţat miercuri că a început să studieze de asemenea efectele unei a treia doze şi că a dezvoltat o versiune a vaccinului care să protejeze faţă de varianta sud-africană.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică