Pe perioada pandemiei, cadrele medicale ale Spitalului Județean Sibiu și ai Ambulanței Sibiu au beneficiat de cazare și masă gratuită la hotel. Decizia a fost luată pentru ca angajații din sistemul medical care au contact direct cu bolnavii de covid 19 să nu meargă acasă și să infecteze membrii familiei. Până acum ministerul sănătății a cheltuit 4,2 milioane de lei cu aceste servicii. De la 1 martie de ele vor mai beneficia doar angajații Ambulanței, scrie agerpres.ro.
„Pentru anul 2020, serviciile de cazare şi hrană au însumat 3.728.091,19 lei cu TVA. Pentru anul 2021, au fost transmise spre decontare 7 facturi însumând 556.780 lei cu TVA. Costurile generate pentru plata folosinţei spaţiilor destinate cazării personalului sanitar sunt asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii. Acestea nu afectează bugetul local, iar valorile acordate alocaţiei şi indemnizaţiei de cazare sunt unitare şi conforme legislaţiei aplicabile la nivelul României”, arată CJ Sibiu.
Potrivit CJ Sibiu, de pe 1 martie, angajaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu vor trebui să se mute înapoi acasă şi nu vor mai beneficia de cazare şi masă gratuită la hotel. Printre aceştia se numără şi directorul medical al spitalului sibian, medicul Călin Cipăian.
„Până la sfârşitul lunii februarie 2021, personalul medical angajat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se va decaza, având în vedere că întreg personalul medical a fost vaccinat, iar numărul de internări ale pacienţilor cu COVID-19 a scăzut”, au explicat cei din CJ Sibiu.
De pe 1 martie vor mai beneficia de cazare şi masă gratuite la hotel doar angajaţii de la Ambulanţa Sibiu.
„În ceea ce priveşte cadrele medicale din Serviciul de Ambulanţă Judeţean Sibiu, conducerea instituţiei a comunicat că angajaţii vulnerabili vor beneficia în continuare de această facilitate”, au declarat reprezentanţii CJ Sibiu.
În cursul anului 2020 au beneficiat de cazare gratuită un număr de 172 de cadre medicale (150 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi 22 de la Serviciul de Ambulanţă), potrivit datelor comunicate de către CJ Sibiu.
În prezent, sunt cazate gratuit la hotel 52 de persoane din sistemul public sanitar, respectiv 38 persoane angajate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu (secţiile Boli Infecţioase, ATI COVID şi modular COVID, UPU, Medicală COVID, Oncologie, Radiologie Urgenţe care a lucrat cu persoane testate pozitiv COVID) şi 14 de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Sibiu.
„Precizăm că din cele 38 de persoane cazate din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, doar 5 sunt persoane noi, care nu au beneficiat de cazare gratuită în anul 2020”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Sibiu, Ioana Căpăţână.
Câţiva proprietari de hoteluri, pensiuni şi apartamente din municipiul Sibiu s-au oferit şi au găzduit, gratuit, cadre medicale de la începutul pandemiei, în 2020, până în luna mai a anului trecut, potrivit CJ Sibiu.
Zece firme din Sibiu au beneficiat de bani de la Ministerul Sănătăţii, pentru că au cazat şi au oferit mâncare cadrelor medicale din Spitalul Judeţean sau de la Ambulanţă, potrivit datelor Consiliului Judeţean.